Hallandsposten

Att våga sticka ut – inte Superettan­s allra bästa gren...

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

Det här är serien som ingen vill vara i, samtidigt som alla vill vara där. Ungefär så marknadsfö­rdes Superettan när det var dags för den årliga upptaktstr­äffen – den här gången förlagd till Clarion Hotel Post mitt emot Centralsta­tionen i Göteborg.

Fast det beror förstås på vilket lag man frågar. Helsingbor­g, Halmstads BK, Gais, Öster, Jönköpings Södra, AFC Eskilstuna och Örgryte med ambitioner att ta sig därifrån och upp i Allsvenska­n. Eller IK Frej, IFK Värnamo, Norrby och de mindre klubbarna med just målsättnin­gen att hänga kvar i serien. Att Helsingbor­gs IF, efter tunga förstärkni­ngar, ihop med Halmstads BK och Gais med Öster som outsider skulle tippas i topp var knappast någon kioskvälta­re.

MEN TVÅ AV lagen, Öster och Gais, påpekade att man fortfarand­e jobbade mot målet att vara allsvenskt 2020.

– Då kan dom gå upp 2020 så går vi upp nu i stället och så ses vi i Allsvenska­n 2020, föreslog HBK:S lagkapten Peter Larsson med ett skratt.

Fast favoritska­pet överlämnad­e Hbk-tränaren Igor Krulj med varm hand till HIF:

– Jag tippade HIF som klar etta för att sätta press på dom. Sedan hade jag oss och Gais, erkände Igor.

Det psykologis­ka spelet har med andra ord börjat inför påskaftone­ns förväntade toppmatch.

”Vem skulle våga ställa sig upp och säga att vi kommer att spela Drillofotb­oll? Trots att vissa lag kommer att tvingas göra det...”

– HBK är ett av lagen som ligger lågt, men det luras vi inte av... konstatera­de Hif-tränaren Peo Ljung.

– Vi är väl det lag som öppet har pratat om att målet är Allsvenska­n 2019, men som jag ser det är det åtta lag som har den kapacitete­n.

Annars var det som vanligt. Ödmjukhete­n och försiktigh­eten svämmade över sina bredder. Floskler som att ta en match i taget, vinna varje match, ha respekt för Superettan, ha en spelidé med att hålla bollen utmed marken och så vidare.

Zzzzzz...

FÖR VEM SKULLE våga ställa sig upp och säga att vi kommer att spela Drillo-fotboll, försvara oss och tjonga upp den så snabbt och långt som möjligt? Trots att vissa lag kommer att tvingas göra det...

Då var det uppfriskan­de att höra IFK Värnamos nye tränare Roar Hansen berätta om ”kärlek vid första ögonkastet” när han första gången såg den senaste i raden av talanger, Daniel Ask.

Eller Lasse Nilsson, Elfsborgs veteran som flyttat till lillebror i Borås, Norrby:

– Jag har reflektera­t över hur stängd fotbollen har blivit. Det är ofta locket på och det tror jag inte alls är någon fördel. Tvärtom skapas inga nya profiler om alla ska vara stöpta i samma form utan man måste få spreta lite i åsikterna. Precis så! För med all mediaträni­ng och utslätande riskerar fotbollen att förvandlas till en grå massa där bara det som är politiskt korrekt släpps igenom.

Ungefär som självmålet att, precis som på den allsvenska upptaktstr­äffen i fjol i Uppsala, servera vegetarisk lunch trots massiv kritik då. Jag vet tränare som stack därifrån för att köpa hamburgare rakt över gatan. Inga namn nämnda...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden