Hallandsposten

De ska till Karibien med skridskorn­a på

HALMSTAD: KONSTÅKARE BLIR PROFFS I USA

-

Rederiet heter Royal Carribean Cruise Line och fartyget, Liberty of the seas, är ett av världens största kryssnings­fartyg. Kollar man runt lite på nätet kan man snabbt se att det i stort sett är en stad på vatten. En ganska speciell stad.

– De har en liten is som är en sjättedel av denna på arenan. Och så har de dansförest­ällningar och musikaler, säger Tilde Freiholtz.

FARTYGET UTGÅR IFRÅN Galveston i Texas och tar olika rutter med stopp i bland annat Mexico, Jamaica, Belize och Honduras. En rutt varar i en vecka.

– Man får fritid när man går av. Det är fyra shower i veckan, annars hjälper man också till med allmänhete­ns åkning och parader, säger Wilma Björkman.

Drömmen att jobba på färjan har funnits länge.

– Vi hörde om det för fyra år sedan när vi var på läger. Vi träffade en som hade jobbat där och som sa att det var roligt, säger Wilma.

På grund av avståndet var det inte aktuellt att åka på audition.

– Vi fick skicka in filmer och så gjorde vi intervjuer via skype, berättar Wilma och Tilde.

Avfärd sker i juli och hem kommer Ålder: 19

Familj: Mamma, pappa, storasyste­r

Bor: Oskarström

Förebild inom konståknin­gen: Ashley Wagner – egen stil, vågar visa sin personligh­et. Lever sig in i musiken.

Ålder: 18

Familj: Mamma, pappa, bror

Bor: Frösakull

Förebild inom konståknin­gen: Carolina Kostner – fin åkning. Ganska gammal för att vara konståkare, ändå på elitnivå. Får det att se väldigt enkelt ut. de först i januari. Även om kontraktet är påskrivet är det ändå svårt att greppa.

– Det känns fortfarand­e lite overkligt. Som någonting man bara pratar om. Men väldigt roligt, vi är taggade. Det här är något vi drömt om länge, det blir ju ett kvitto på allt slit. Att det lett till något, allt vi gjort alla dessa år, säger Wilma Björkman.

OCH ÅREN HAR varit imponerand­e många. I tretton år har de tränat.

– Vi tränar sex dagar i veckan. Både på is och på mark med kondition, styrka och flexibilit­et. Det blir 12 timmars träning i veckan.

Detta och tävlingar, samtidigt som övriga livet håller på.

– Det gäller att planera och vara effektiv med studierna, säger Wilma.

– Det fick man lära sig tidigt, fyller Tilde i.

Och de har haft tid att lära sig det – redan när de var åtta år började de åka fem dagar i veckan. Och under en stor del av träningen har de följt varandra åt. När jag frågar dem hur länge de känt varandra, konstatera­r de att de träffades när de var cirka 10 år gamla, men att de inte minns säkert. Och nu när det var dags att söka drömjobbet kunde de bara hoppas på att de skulle få åka tillsamman­s.

– Vi sökte var för sig, men vi skrev att vi ville vara på samma båt. De kunde inte garantera att det skulle hända, men det blev så. Det är häftigt. Att vi båda fick jobbet och att vi får jobba tillsamman­s, säger Tilde.

– Det är detta som är drömmen. Vi har uppnått målet. När man var liten drömde man om OS, men nu ser vi att det inte går. Det är bra att se att det finns andra sätt att jobba profession­ellt som konståkare, säger Wilma.

Vad vill ni ha med er därifrån?

– Erfarenhet. Vi kommer att träffa människor från andra länder, det blir kul att utbyta erfarenhet­er. Och klimatet. Och att flytta hemifrån, säger Wilma som tar studenten en knapp månad innan avfärd.

Hur ska ni förbereda er?

– Vi måste anpassa oss till isens storlek. Vi tränar ju så vi ska hålla uppe det tills vi åker, berättar duon och fortsätter:

– Och vi måste måla våra skridskor, för vi måste ha beigea. Det kostar rätt mycket att köpa nya och de här är redan inåkta.

Från isen på Halmstad Arena till isen i Karibien. Halmstad konståknin­gsklubbs Wilma Björkman och Tilde Freiholtz ska jobba som showare på ett av världens största kryssnings­fartyg.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ÖVNING GER FÄRDIGHET. Det ser enkelt ut när de glider fram över isen, men detta enkla kräver sin träning. I juli åker Tilde Freiholtz och Wilma Björkman till USA för att jobba som konståkare.
Bild: ROGER LARSSON ÖVNING GER FÄRDIGHET. Det ser enkelt ut när de glider fram över isen, men detta enkla kräver sin träning. I juli åker Tilde Freiholtz och Wilma Björkman till USA för att jobba som konståkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden