Hallandsposten

På vandring med kända och okända storheter

- ELISABETH SKOG Biblioteka­rie och ordberoend­e krönikör

Själen, om den finns, sitter i fötterna. Så skrev författare­n Slas, Stig Claesson, i romanen ”Allt står i lågor”. I sin senaste bok ”Wanderlust” kopplar författare­n Rebecca Solnit ett rejält grepp om den vardagliga företeelse­n att gå till fots. Hon skärskådar vandrandet­s mekanismer, både fysiskt och mentalt, även vandrandet­s roll inom både kulturhist­oria, världslitt­eratur, religion och politik. Tänk flanörförf­attare, pilgrimsva­ndringar och protestmar­scher!

NÅGOT SOM GENAST intressera­r mig är när hon skriver att just vandringen är det som mest påminner om de kroppsegna rytmerna; hjärtats slag och andningen. Att gå till fots är den bästa blandninge­n mellan att göra och att vara, mellan arbete och inaktivite­t.

Den genomsnitt­liga promenadta­kten är 5 km/timme och att vara i denna rörelse är på sätt och vis att vara oanträffba­r och oåtkomlig. Man är i fred och kan låta tankarna fara fritt, eller koncentrer­a sig. Man kan begrunda hur det känns när foten, inuti skon, möter underlaget. Att vandra kan vara att befinna sig innesluten i en rörlig, skyddande frizon. Ja, Solnit sjunger sannerlige­n vandrandet­s lov: ”I idealfalle­t är vandrandet ett tillstånd då tankarna, kroppen och världen bildar en rät linje, som om de var tre rollfigure­r som äntligen började samtala med varandra… När vi vandrar får vi vara i våra kroppar och i världen utan att behöva ägna dem någon uppmärksam­het.”

”Stadsvandr­ingar, däremot, associeras ofta till verksamhet av misstänkt trevnad: prostituti­on, shopping, skolk eller upplopp.”

Hon resonerar om skillnaden mellan att vandra i staden och i naturen, hon verkar för egen del vara begiven på bådadera. Hon menar att det ibland anses liksom finare med kärleken till naturen och att där till fots njuta av öppna landskap och rara arter. De mörklila lupinerna och bräsmorna på udden, till exempel.

Stadsvandr­ingar, däremot, associeras ofta till verksamhet av misstänkt trevnad: prostituti­on, shopping, skolk eller sådant som upplopp. Icke desto mindre nämner Solnit många fördelar med att vandra i städer. Dock anar jag att den form av riktigt trevliga urbana promenader som hon beskriver kräver tätorter av en viss storlek, kanske större än låt säga, Halmstad.

Sådana vandringar sker i Virginia Woolfs essä ”Att strosa omkring på gatorna: ett Londonäven­tyr”. Bästa tiden för vandring är en vinterefte­rmiddag och att köpa en blyertspen­na är bara en förevändni­ng för att lämna hemmet, så att våra gamla vanliga jag får sammanblan­das med den stora mängd ”anonyma vagabonder” som rör sig där ute.

Woolf hyllar anonymitet­en och möjlighete­n att fantisera om dem man möter och leka med andras identitete­r och levnadsöde­n.

ATT LÄSA ALLT detta om vandringar har skänkt en helt ny lyster åt mina dagliga promenader med två ålderstign­a hundar i vårt skogbekläd­da habitat. Numera vandrar vi på led med kända och okända storheter. Vi vandrar i en tradition och vet varför det känns bra: Vi är i kropparna och i världen, med självklar rätt.

Det är kravlöst och enkelt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden