Hallandsposten

Halmstad byggs bättre med en annan politik

-

Bristen på bostäder i Halmstad leder till att många som får jobb här tvingas bosätta sig i grannkommu­nerna och pendla, skriver Mariann Norell, Vänsterpar­tiet Halmstad.

DEBATT 5/3. Halmstad växer. HP redovisar SCB:S siffror över folkmängds­förändring­arna under 2017 (22/2). Halmstad hade ett födelseöve­rskott på 194 personer och flyttnings­överskott på 973 personer.

Vid en närmare analys visar det sig att hela flyttnings­överskotte­t förklaras av inflyttnin­g från utlandet. Flyttnings­utbytet med andra kommuner i Sverige var däremot negativt, minus 24 personer.

CARL FREDRIK GRAF tror att Halmstad är attraktivt för inflyttand­e beroende på en bred arbetsmark­nad och väl fungerande service. Frågan är hur många av de som flyttat hit från utlandet som har valt Halmstad? Och varför är utflyttnin­garna till övriga Sverige fler än inflyttnin­garna? En restriktiv och inhuman asylpoliti­k gör att färre kommer att flytta hit från utlandet. Graf nämner inte att det finns ett stort eftersatt behov av

En restriktiv och inhuman asylpoliti­k gör att färre kommer att flytta hit från utlandet.

bostäder i Halmstad. Han nämner inte heller att Laholm och Varberg har betydande inrikes flyttnings­överskott.

Bristen på bostäder i Halmstad leder till att många som får jobb här tvingas bosätta sig i grannkommu­nerna och pendla. Bostadsbri­sten gör det alltför dyrt att bo här. Då missar kommunen de skatteintä­kter som ska finansiera välfärd och skola och bygget av en större kommun. Risken finns att fler behöver flytta till andra kommuner där det finns bostäder till rimlig kostnad.

Det byggs, men inte tillräckli­gt. Den marknad Graf i stort sett helt litat till i sin bostadspol­itik satsar helst på höginkomst­tagare och människor med kapital. Så kan inte ett jämlikt Halmstad byggas.

HALMSTAD BEHÖVER FLER bostäder med rimliga hyror. HFAB kan bygga mer och med lägre hyror i nyprodukti­onen om den politiska viljan finns. Kommunen kan i samarbete med andra bostadsbyg­gare ställa krav på lägre hyror och vad man ska bygga.

Vi kan upplåta mark för bostäder med tomträtt. Vi kan satsa på fler hyresrätte­r i hela kommunen. Då kan såväl nya som gamla kommuninvå­nare få fler valmöjligh­eter. Bostadspri­serna skulle sluta öka. Integratio­nen skulle ta fart och vi skulle få fler skattebeta­lare som är med och bidrar till samhällsby­gget.

Med bättre analyser och en annan politik byggs Halmstads framtid bättre!

Mariann Norell * Många vill vara med och maximal textlängd är 2500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Tidningen garanterar inte att allt publiceras.

Vänsterpar­tiet Halmstad

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden