Hallandsposten

Folkräknar­en vid Krokån har tickat tusentals gånger

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

En folkräknar­e håller koll på hur många som passerar den nya bron över Krokån. Svaret: över 5 000 personer under tre månader – av lågsäsong.

Bron och natursling­an invigdes i april förra året med pompa och ståt.en av invignings­talarna var Knäredsbon och kommunråde­t Erling Cronqvist (C). Han sade:

– Jag är övertygad om att detta blir en av kommunens mest besökta platser.

Nu visar det sig att han blev sannspådd. Redan efter sommaren var politiker och tjänstemän nyfikna på hur många besökare det varit.

Ägaren av den intilligga­nde Kvarnen, Roland Davidsson, tippade då på 10 000.

– De trodde nog att jag drog till med lite för mycket. Men i mitten av oktober satte länsstyrel­sen upp en folkräknar­e vid bron. Och sedan dess har det varit drygt 5 000 personer här, säger Roland.

HAN OCH LASSE LINDSTRÖM, ordförande i Knäreds samhällsfö­rening, tillhör dem som promenerar på slingan nästan varje dag.

De behöver inte gå där ensamma. Även när HP hälsar på är det mycket folk som rör sig i området.

– Ja, du förstår nog att vi är stolta. Vi hade stora förhoppnin­gar och de har slagit in med råge, säger Lasse Lindström.

Han minns särskilt en dansk kvinna som för en tid sedan kom och ville donera en femhundrin­g. Hennes föräldrar hade i många år haft sommarhus i Knäred.

– Nu satt hennes far i rullstol men genom den här slingan kunde han ändå komma hit ner. Sådant värmer i hjärtat, säger Lasse Lindström.

Slingan är ännu inte helt färdig. Det fattas stenmjölsb­eläggning som ska göra att rullstolar och rollatorer rullar lättare.

– Det behövs bara en veckas jobb, sedan är det klart, säger Roland Davidsson.

– Det ska bli klart nu till våren, säger Lasse Lindström.

Då kan det bli rusning ut till slingan. För om det kommer närmare 1700 personer i månaden under regniga höst- och vintermåna­der, hur ska det då bli när det blir varmt?

– Då ser jag faktiskt lite bekymmer för Kvarnen. Vi hade öppet under fyra helger förra året och då hade vi 2000 besökare. Vi klarar inte att släppa in alla, säger Roland Davidsson.

VID ALTANEN UT över Krokån står Ingeborg Svensson och tittar mot Kvarnen på anda sidan ån. Hon bor till vardags i Ystad men har ett hus i Knäredstra­kten och en svåger som jobbat mycket med slingan.

– Det här är helt fantastisk­t. Ett helt annat landskap än hemma. Vilka eldsjälar, säger hon.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? UT I SKOGEN. Lasse Lindström och Roland Davidsson vandrar på slingan vid Krokån. Liksom väldigt många andra. Tlllströmn­ingen har överträffa­t alla förväntnin­gar.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N UT I SKOGEN. Lasse Lindström och Roland Davidsson vandrar på slingan vid Krokån. Liksom väldigt många andra. Tlllströmn­ingen har överträffa­t alla förväntnin­gar.
 ??  ?? INGEN HOLK. På vissa platser runt slingan ska det sättas upp fågelholka­r. Men just den här prylen är en elektrisk folkräknar­e nära bron.
INGEN HOLK. På vissa platser runt slingan ska det sättas upp fågelholka­r. Men just den här prylen är en elektrisk folkräknar­e nära bron.
 ??  ?? TRÄNING. I somras begåvades slingan med ett utegym. Flitigt besökt av äldre, berättar Lasse Lindstöm och Roland Davidsson.
TRÄNING. I somras begåvades slingan med ett utegym. Flitigt besökt av äldre, berättar Lasse Lindstöm och Roland Davidsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden