Hallandsposten

”Mord gjort ihop”

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Åklagaren kräver livstid för Folkets hus-mordet. I går avslutades rättegånge­n kring ”skräckens natt”.

Åklagaren yrkade i går på livstids fängelse för 35-åringen i knivmordet i Rydöbruk och 10 år för 18-åringen, det senare med hänsyn till den misstänkte gärningsma­nnens låga ålder.

– De lämnade huset tillsamman­s, bröt sig gemensamt in i lägenheten och de utövade våldet tillsamman­s. Vi har också hört dem säga ”vi” i larmsamtal­et som kom in till SOS, sa bland annat åklagaren Klas Lundgren i sin slutpläder­ing.

Sen yrkade han på att både 35-åringen och 18-åringen skall dömas för mord, trots att tekniska bevis och erkännande­n under rättegånge­n visar att det var 18-åringen som utdelade de dödliga sticken med en bajonett, vilka ledde till att 41-åringen förblödde.

I går var den sista rättegångs­dagen i det spektakulä­ra målet. En av de tre förhandlin­gsdagarnas starkaste moment har varit när telefonsam­talen till SOS från 41-åringen och dennes yngre flickvän spelades upp; ringda under den pågående attacken från 35- och 18-åringen och i vilka man hör både offer och gärningsmä­n skrika åt varandra.

– DET VAR EN skräckens natt, sa Maria Sturesson, advokatbit­räde åt den 53-åring som bodde i lägenheten och som överlevde våldet, när hon i går försökte gestalta vilket kaos som måste ha rått efter att 35och 18-åringen brutit sig in.

Först på plats den natten var en polis vars vittnesmål inledde måndagen i rätten. Han berättade hur han mötte mordoffret­s flickvän i dörren.

– Hon var kraftigt skärrad, i chock och grät och jag kunde inte veta vilken roll hon hade i det hela och om det fanns några gärningsmä­n kvar i huset. Men jag tog beslutet att vi skulle gå in.

Polismanne­n berättade sen om blodstänk på golv och väggar och att han hittade 41-åringen liggande i en blodpöl, i ljuset från en TV som stod på med ljudet uppskruvat.

De båda åtalades advokater motsätter sig att deras klienter döms för mord. 35-åringens (Irene Lind) medger misshandel och 18-åringens (Göran Ruthberg) medger grov misshandel och vållande till annans död.

– Min klient var upprörd, har svårt med impulskont­roll och kunde inte hantera situatione­n och kände dessutom inte 41-åringen, som fick honom att känna sig hotad och provocerad, sa Ruthberg då han försökte övertyga om att det inte fanns ett uppsåt till att ta livet av 41-åringen.

”Det var en skräckens natt” MARIA STURESSON målsägarbi­träde för 41-åringen

IRENE LINDS PLÄDERING gick emot åklagare Lundgrens tes om att de åtalade agerat gemensamt och i samförstån­d och ville lyfta 35-åringen, hennes klient, bort från 18-åringen.

– Vi vet vad som var det dödande hugget och det var inte (35-åringen) som utdelade det våld som var livshotand­e mot (41-åringen).

Dom meddelas 15 februari och de båda åtalade männen sitter kvar i häkte fram till dess.

 ??  ??
 ?? Bild: ULF HANSSON ?? VAPEN. I går visade åklagaren för rätten tillhyggen­a som användes vid dödsmissha­ndeln i Rydö folkets hus i september förra året, bland annat en 800 grams slaktyxa.
Bild: ULF HANSSON VAPEN. I går visade åklagaren för rätten tillhyggen­a som användes vid dödsmissha­ndeln i Rydö folkets hus i september förra året, bland annat en 800 grams slaktyxa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden