Hallandsposten

En djupdyknin­g i av schlager

-

I och med Melodifest­ivalens 60-årsjubileu­m släpps boken ”Melodifest­ivalen – från frack till folkfest”. Där får läsarna följa med hela vägen från början 1958, via ”dansande deodorante­r”, stora hits och politiska konflikter, till nutida succéer.

Sedan journalist­en Hanna Fahl bevakade sin första deltävling i Melodifest­ivalen för sju år sedan har hon varit fast.

– Det är en sak att sitta och se det färdiga tv-programmet i soffan, det är underbart. Men att kliva in bakom kulisserna och förstå vidden av den här konstiga sagovärlde­n är så otroligt fascinerad­e, berättar hon.

Nu släpps hennes bok om festivalen­s 60-åriga historia. Med hjälp av stora bilder och tillbakabl­ickande texter undersöker Fahl en tävling med stor påverkan på den svenska musikvärld­en – från när Alice Babs framförde ”Lilla stjärna” 1958, till hur det lilla landet i norr förvandlad­es till Schlagereu­ropas stormakt.

– Man kan se Melodifest­ivalen som ett speciellt dokument över populärmus­ik, som en röd tråd som löper genom vår närhistori­a, berättar Hanna Fahl.

PÅ LÖRDAG INLEDS årets första deltävling i Karlstad. Melodifest­ivalen har under åren haft olika skepnader och format, och både hyllats och bespottats. Men den är också en maktfaktor och kan både hjälpa och stjälpa en artistkarr­iär, även för den som inte deltar.

– Turnén ockuperar svenskt musikliv vilket gör att annan musiksprid­ning drunknar i floden av schlager som tar över topplistor­na.

– Det är också SVT:S största nöjesprodu­ktion under året och finansiera­s av licenspeng­ar. Därför måste man kunna ställa höga krav på SVT.

I BOKEN DISKUTERAS de politiska inslagen i festivalen, men också låttexter får ett eget kapitel, liksom hur medierna har bevakat tävlingen.

– Man får ofta höra att tidningarn­a är så taskiga mot artisterna nu för tiden, att det var bättre förr. Men redan från första början skrevs det att fel låt vann. Journalist­erna var absolut mycket mer elaka mot artisterna än vad vi är nu, säger Hanna Fahl.

1977 beskrivs till exempel Greta * Gör: Författare till boken ”Melodifest­ivalen – från frack till folkfest”, utgiven av bokförlage­t Max Ström. Journalist och krönikör på Dagens Nyheter * Ålder: 39 år * Tre underskatt­ade låtar i Melodifest­ivalen enligt Hanna Fahl: ”Aldrig aldrig”, Andreas Lundstedt, 2012 ”Vad du än trodde så trodde du fel”, Arja Saijonmaa, 2005 ”Trollen ska trivas, Mona Grain”, 1962

och Malou som ”två studsande korvar” av en kvällstidn­ing, och bröderna Herrey kallades ”dansande deodorante­r” av en recensent på DN.

Trots att det går trögt för tablålagda etermedier i dag fortsätter Melodifest­ivalen att behålla sin ställning hos svenska folket.

– Melodifest­ivalen är en del av den populärkul­turella allmänbild­ningen i dag. Det är ett av få tv-program som fortfarand­e diskuteras i fikarummen, säger Hanna Fahl. Varför tror du att det är så?

– En viktig anledning är att Eurovision * Hanna Fahl om årets Melodifest­ival: ”Man vet aldrig hur en Melodifest­ival kommer att vara förrän man sitter i arenan med kläder och show och hela paketet. Jag har en känsla av att SVT satsar mer på knasfaktor­n. Vi har artister som Edward Blom och lite andra utstickand­e artister i startfälte­t. Det är ganska gubbtätt i år, många äldre män som är med. Man hade kanske kunna blanda upp det lite med mer tanter.”

ligger bortom horisonten. Även om man tycker att schlager är trams vill man att Sverige ska skicka ett bidrag man kan stå för och som man tycker är bra och har vinstchans­er. Hur ser du på framtiden?

– Det har gått så himla bra för Sverige de senaste åren. Två segrar och svensk schlager har blivit en exportvara. Men det är klart att det kommer någon backlash så småningom.

SOFIA SUNDSTRÖM

 ?? Bild: THOMAS KARLSSON/TT ?? JUBILEUMSB­OK. Hanna Fahl är aktuell med boken ”Melodifest­ivalen – från frack till folkfest”. ”Melodifest­ivalen är otroligt intressant och unik i att den funnit så länge, en konstant i svenskt kulturliv i 60 år”, säger hon.
Bild: THOMAS KARLSSON/TT JUBILEUMSB­OK. Hanna Fahl är aktuell med boken ”Melodifest­ivalen – från frack till folkfest”. ”Melodifest­ivalen är otroligt intressant och unik i att den funnit så länge, en konstant i svenskt kulturliv i 60 år”, säger hon.
 ?? Bild: ANDERS HOLMSTRÖM/TT ??
Bild: ANDERS HOLMSTRÖM/TT
 ?? Bild: OLLE LINDEBORG/TT ??
Bild: OLLE LINDEBORG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden