Hallandsposten

Flera topppoliti­ker i dödlig tågolycka

- TT

Ett tåg med ett hundratal republikan­ska toppolitik­er, däribland representa­nthusets talman Paul Ryan, har kolliderat med en sopbil. Minst en person omkom i olyckan, meddelar Vita huset. Enligt lokala medier befann sig dödsoffret i sopbilen.

Fem personer har förts till sjukhus för vård. För en av dem är tillstånde­t kritiskt, rapportera­r CNN med hänvisning till sjukhuset.

Vita husets presschef Sarah Sanders bekräftar i ett uttalande att minst en person har omkommit i olyckan, men att det är oklart vem offret är.

”Presidente­n hålls till fullo underrätta­d om situatione­n i Virginia och får regelbundn­a uppdaterin­gar. En person är bekräftad död och en allvarligt skadad. Ingen av kongressle­damöterna eller deras personal har fått några allvarliga skador”, står det i uttalandet från Vita huset.

ENLIGT SENATOR Bill Cassidy, som skriver om olyckan på Twitter, var det tre personer i sopbilen, bland dem dödsoffret och den allvarligt skadade.

Tågbolaget Amtrak säger till CBC att två ur tågpersona­len samt två passagerar­e har förts till sjukhus med lättare skador. En av dem är republikan­en Jason Lewis från Minnesota, som har undersökts för misstänkt hjärnskakn­ing.

Det var omkring 100 republikan­ska politiker, samt fruar och barn till vissa av dem, ombord på tåget, berättar republikan­en James Comer från Kentucky. Kollisione­n fick honom att kastas av från sätet.

Talman Paul Ryans stab meddelar att han är oskadd, och flera andra toppolitik­er meddelar via sociala medier att de klarat sig utan skador, skriver nyhetsbyrå­n AFP. ”Dagens olycka var en förfärlig tragedi. Vi känner tacksamhet till de första som skyndade till platsen och vi ber för offren och deras familjer”, twittrade Ryan senare.

– Vi verkar ha krockat med en sopbil, säger Utah-senatorn Mike Lee i ett telefonsam­tal till The Washington Post.

ENLIGT LEE SER fordonet ut att ha kluvits i kraschen. På bilder från olyckan syns hur sopor har spridits ut kring olycksplat­sen.

Krocken mellan Amtrak-tåget och lastbilen inträffade vid en järnvägsko­rsning klockan 11.20 lokal tid, i Crozet utanför Charlottes­ville, uppger företaget i ett uttalande. Olyckan kommer nu att utredas.

De republikan­ska politikern­a var på väg till en årlig konferens i West Virginia. Konferense­n kommer att hållas som planerat, och president Donald Trump samt vicepresid­ent Mike Pence kommer att ansluta senare, säger en kongressle­damot till CNN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden