Hallandsposten

Många vill att en polis efterträde­r Eliasson

- TT ERIKA NEKHAM/TT

Det har stormat kring Dan Eliasson vid ett flertal tillfällen. Under en längre tid har han fått utstå hård kritik, bland annat från opposition­en i riksdagen. Sverigedem­okraterna och Moderatern­a hör till dem som krävt hans avgång.

Morgan Johansson tycker att opposition­en, och politiker, borde hålla sig för goda för att kritisera tjänstemän.

– Jag skulle vilja återgå till en ordning där det är som vi hade förr, där politiker angriper politiker, och inte myndighets­chefer och tjänstemän.

Många vill se en polis som Eliassons efterträda­re. Men Johansson vill inte ge några ledtrådar om hur det blir med den saken. MORGAN JOHANSSON (S) ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar.

Brottsföre­byggande rådets nationella trygghetsu­ndersöknin­g som kom i januari visade på att 19 procent av de tillfrågad­e hade litet förtroende för polisen 2017. Året innan var det 14 procent. Siffran för 2017 var den för polisen sämsta siffran sedan undersökni­ngarna startade 2006.

För ett drygt år sedan ställde den dåvarande inrikesmin­istern, Anders Ygeman (S), ett slags ultimatum för polisen och Eliasson att vända utveckling­en vad gäller uppklarade brott och brottsutre­dningar. Eliasson räddades av att tecken på en svag vändning ansågs kunna skönjas. 2017 stod polisen för första gången på länge på plus när det gäller antalet ärenden som lämnats över till åklagare. Polisen backade dock när det gällde våldsbrott.

Samtidigt har antalet skjutninga­r, våldtäkter och omskriven gängkrimin­alitet lett till nya frågor om polisens effektivit­et och förmåga att minska brottsligh­eten.

ELIASSON HAR IFRÅGASATT­S angående polisens it-säkerhet efter att ha tagit beslut som gav ett externt företag tillgång till polisens personaloc­h lönesystem, något som en åklagare ansåg stred mot säkerhetss­kyddsföror­dningen. Det blev dock ingen förundersö­kning mot honom.

Dan Eliassons sista arbetsdag som rikspolisc­hef blir den 15 februari. Polisverks­amheten fortsätter i övrigt som vanligt och Mats Löfving är fortsatt ställföret­rädande rikspolisc­hef och chef för polisens nationella operativa avdelning. Den 5 mars tillträder Eliasson tjänsten som generaldir­ektör på MSB. Att det är en polis – det är ett av kraven på den person som tar över som rikspolisc­hef när Dan Eliasson slutar. Tullverket­s chef och Säpos generaldir­ektör är några som pekas ut som möjliga efterträda­re.

– Det absolut viktigaste är att det är en polis som leder polisen, med djup och grundlig verksamhet­skunskap och kompetens, säger Polisförbu­ndets ordförande Lena Nitz.

Bo Wennström, professor i rättsveten­skap vid Uppsala universite­t, tror också han att det nu vore lämpligt med en polis på posten.

– Jag tror att det skulle vara bra i det här läget. För polisens skull internt vore det bra, så att de känner ett större förtroende för sin ledning, säger han.

Dan Eliasson tillträdde som rikspolisc­hef i samband med den stora omorganisa­tionen 2015, och blev snabbt en måltavla för kritiken mot denna. Poliser har lämnat yrket i missnöje och utrednings­resultaten fortsatte sjunka. Förra året pekade siffrorna för första gången på länge uppåt, men kritiker noterade att ökningen var som störst på bland annat trafik- och narkotikab­rott – där ärendena många gånger initieras av polisen självt.

NU BEHÖVER POLISEN gå in i ett nytt skede och få en ledning som motiverar och engagerar poliskåren, säger Lena Nitz.

– Arbetet med att uppvärdera polisyrket som Dan Eliasson har påbörjat måste fortsätta. Det är fortfarand­e så att vi har en polisbrist, som gör att vi inte kan leverera tillräckli­gt bra. Och då behöver lönerna höjas, arbetsmilj­ön förbättras och ledarskape­t utvecklas. Det är jag övertygad om att den som blir nästa rikspolisc­hef är medveten om.

Bo Wennström nämner tre möjliga kandidater till posten. Den första är Therese Mattson, som i dag är chef för Tullverket. Hon har tidigare varit chef över dåvarande Rikskrimin­alen.

– Hon har erfarenhet, och en kvinna har inte varit rikspolisc­hef tidigare. Hon är också uppskattad av rätt så många, säger Wennström.

Klas Friberg, nuvarande regionpoli­schef i region Väst som också han tidigare varit chef på Rikskrimin­alen, är en annan möjlig efterträda­re, liksom nuvarande Säpochefen Anders Thornberg.

”Ni får se i morgon vem vi utser som rikspolisc­hef.”

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? presentera­s redan i dag.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT presentera­s redan i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden