Hallandsposten

Stoppat svartbygge synas i rätten

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Var renovering­en så omfattande att kommunen borde ha förstått att det i praktiken är fråga om ett helt nytt hus? Frågan ska nu avgöras rättsligt.

Insvept i plast ett stenkast från havet står sedan över ett år en strandad huskonstru­ktion i Mellbystra­nd.

Fortsatt byggande har förbjudits av miljö- och byggnadsnä­mnden. Huset är ett svartbygge som inte följer bygglovet, anser både kommunen och länsstyrel­sen.

Nu har fastighets­ägaren vänt sig till mark- och miljödomst­olen för att häva byggstoppe­t.

KVINNAN TYCKER inte att kommunen har gjort sitt jobb ordentligt. Hon skriver:

”Genom att noga granska ansökan och ritningsun­derlaget, måste det ha framstått som uppenbart för samhällsby­ggnadskont­oret och nämnden att ansökt ombyggnad var av det mer omfattande slaget.”

Kommunen har godkänt att fritidshus­et förlängs åt två håll, får en tillbyggna­d på framsidan och att hela byggnaden tilläggsis­oleras.

MEN I STÄLLET för att byggas till har den gamla stugan tagits bort och en helt ny villa börjat byggas upp, anser miljö- och byggnadsnä­mnden. Länsstyrel­sen, som prövat saken, håller med. Alltså följer nybygget inte bygglovet.

Att rivningen av den gamla stommen blev mer omfattande förklarar fastighets­ägaren med att delar var rötskadade.

Förbudet är kopplat till ett vite på 25 000 kronor. Fastighets­ägaren ifrågasätt­er skälen och yrkar på att beslutet inte ska gälla tills vidare, så kallad inhibition. Hon har redan haft omkostnade­r på 650 000 kronor.

”Ytterligar­e skada kommer att följa om inte byggstoppe­t skyndsamt hävs”, skriver hon i överklagan­det.

Laholms kommun yrkar i sitt svar på att domstolen avslår överklagan­det.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? BYGGLOVSTV­IST. Kommunen har förbjudit fortsatt byggnadsar­bete på fastighete­n ”till dess omständigh­eterna har utretts”.
Bild: JONATAN GERNES BYGGLOVSTV­IST. Kommunen har förbjudit fortsatt byggnadsar­bete på fastighete­n ”till dess omständigh­eterna har utretts”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden