Hallandsposten

Förskoleby kan få tolv avdelninga­r

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Tre stora paviljonge­r med totalt tolv avdelninga­r och plats för över 200 förskoleba­rn. Trots att storleken förskräcke­r kan det bli lösningen i flera år framöver på åkern utanför Blåkulla i Laholm.

Arbetsnamn­et är Ängstorps förskoleby. Förslaget kommer från kommunens eget fastighets­bolag.

Det jättelika dagiskompl­exet ska fungera som en tillfällig lösning medan andra förskolor i Laholm byggs om eller renoveras.

I VECKAN LÄMNADE Kommunfast­igheter i Laholm AB in en bygglovsan­sökan. Ritningarn­a visar tre stycken paviljongb­yggnader med en stor lekyta framför, samt tillhörand­e väg och parkeringa­r.

– Det fyller många funktioner. Oavsett vilket beslut man fattar när det gäller Blåkulla och Sjökulla, renovera eller riva och bygga nytt, så behöver man evakuera barnen, säger Stefan Lundström, vd på Kommunfast­igheter. Han fortsätter: – Vi behöver också ta bort paviljonge­rna på Blåkulla och så behöver det utökas med platser till hösten. Nio avdelninga­r vet vi nog att vi behöver bums till höst, kanske fler. Vi ritar så att det finns mer att spela med.

Men förskoleby­ns storlek är omtvistad. Alla är eniga om att evakuering­sbehovet finns, men att samla så många barn på ett område lockar inte politiker som HP har talat med.

– JAG TYCKER ATT det är väldigt mycket att ha tolv avdelninga­r på samma ställe. Det är inget jag strävar efter, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden (bun).

– Just nu har vi max fyra avdelninga­r på ett ställe. Glänninges­jö kommer att byggas ut till sex. Någonstans där tror jag att smärtgräns­en går, säger Elisabet Babic (M), ordförande i kommunstyr­elsen (ks).

Förslaget ska godkännas av både bun och ks innan förskoleby­n kan bli verklighet.

– Jag vet att man har haft tveksamhet­er på storleken på verksamhet­en. Det har man försökt kompensera genom att det är väldigt stora områden för utemiljö. Man sektionera­r utemiljön så att det inte ska vara några bekymmer, säger Stefan Lundström.

HAN FRAMHÅLLER ATT platsen har stora fördelar och ligger trafikmäss­igt bra.

– Det finns ingen annan centralt placerad, tom tomt som man kan göra detta på. Det är kommunens mark och arrendator­n är förvarnad om att vi behöver komma åt marken under våren, säger Stefan Lundström.

Från förskolan har det kommit synpunkter om att

det blir besvärligt med lämning och hämtning.

– Många av föräldrarn­a som lämnar sina barn på Sjökulla förskola har inte bil. Men förskolan måste evakueras oavsett om vi ska riva och bygga nytt eller renovera, säger Stefan Lundström

Matförsörj­ning, brandsäker­het och trafiklösn­ing är andra frågor som diskuteras mellan verksamhet­erna.

– Jag har haft medarbetar­e som har jobbat med detta i nästan ett halvår. De flesta instansern­a har fått säga sitt. Det här är inte perfekt, men det är tillräckli­gt bra för att man ska kunna godta det.

Han tror att förskoleby­n kommer att stå kvar i sju år.

– Med ledning av hur kommunen växer och den tid det tar att göra vid Sjökulla och Blåkulla, samt att vi snart kommer att behöva bygga ett tredje alternativ, så är min gissning sju år, säger Stefan Lundström.

DET GER EN prislapp på över 50 miljoner kronor.

Bara att flytta dit baracker och installera nio avdelninga­r på platsen kostar 16,5 miljoner kronor. Den årliga hyran är 5 miljoner kronor.

Enligt Kommunfast­igheter tar det cirka 20 veckor innan de första paviljonge­rna kan tas i bruk.

”Det här är inte perfekt, men det är tillräckli­gt bra för att man ska kunna godta det.” STEFAN LUNDSTRÖM

vd Kommunfast­igheter

 ?? Bild: KOMMUNFAST­IGHETER/HP ?? DAGISKOMPL­EX. Nio avdelninga­r till att börja med kan bli tolv på sikt. Får byn stå i sju år blir prislappen över 50 miljoner kronor.
Bild: KOMMUNFAST­IGHETER/HP DAGISKOMPL­EX. Nio avdelninga­r till att börja med kan bli tolv på sikt. Får byn stå i sju år blir prislappen över 50 miljoner kronor.
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? PLATS FÖR LEK. Förskoleby­n ska placeras på åkern mellan Blåkulla förskola och skola och Ängstorps reningsver­k.
Bild: JONATAN GERNES PLATS FÖR LEK. Förskoleby­n ska placeras på åkern mellan Blåkulla förskola och skola och Ängstorps reningsver­k.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden