Hallandsposten

Halland bättre på vårdfrågor än regeringen

-

Moderatern­a Ann-charlott Mankell och Mikaela Waltersson vill att regeringen prioritera­r vårdfrågor­na lika högt som Moderatern­a gör i Halland.

DEBATT HP 3/11. I det svenska sjukvårdss­ystemet är ansvaret för hälso- och sjukvård delat mellan stat, landsting (region) och kommun. En åldrande befolkning, höga krav på flexibilit­et och en snabb medicinsk utveckling ställer allt högre krav på hälso- och sjukvården.

En av Moderatern­as hjärtefråg­or i Halmstad är att kommunen ska erbjuda hög kvalitet och skapa förutsättn­ingar, på kommunal och regional nivå, för rätten till bärkraftig rehabilite­ring och habiliteri­ng samt ett tryggt omhänderta­gande inom och mellan vårdaktöre­n. Syftet är självfalle­t att förbättra livskvalit­eten för patienter och att hjälpa dem att självständ­igt och aktivt ta del av samhällsli­vet.

I Halmstads kommun utför hemvårdsnä­mnden en stor del av den kommunala hemsjukvår­den.

Vi har en fantastisk personal som varje dag, alla timmar på dygnet, ser till så våra invånare med olika medicinska behov och funktionsn­edsättning­ar får stöd och hjälpinsat­ser. Bakom kulisserna finns en stark förvaltnin­g och ledning som stöttar och leder

Om invånarna vill ha bättre och effektivar­e hälso- och sjukvård då är en politisk femklöver det rätta valet.

verksamhet­en i den inriktning som vi i hemvårdsnä­mnden har satt upp: Respekt, bra bemötande och ödmjukhet inför allas unika livssituat­ioner.

Halmstad och Halland har kommit långt, och vi vill satsa ännu mer på att skapa en god och nära vård. Vi ser att vi måste lämna ifrån oss det som präglar dagens utskrivnin­g från sjukhus – en omställnin­g från att ”Lämna ansvaret till någon” – till ”Ta ansvar tillsamman­s”. Standardlö­sningar är passé. Varje patient har en unik situation som behöver högaktas.

Vi ser att vård och omsorg behöver ha en handlingsk­raftig och hållbar planering med en organisati­on som snabbt kan anpassa sig och vidta rätt satsningar. De senaste åren har hemsjukvår­den i hemmet blivit allt mer avancerad. För oss moderater är det av vikt att personalen får kompetens och god arbetsmilj­ö med en stark ledning.

Även om vi i Halmstad och Region Halland ligger i framkant så behövs en regering som sätter hälso- och sjukvård i främsta rum. SKL:S Hälsooch sjukvårdsb­arometer visar hur riket betygsätte­r den nuvarande regeringen­s hälso- och sjukvård, där Hallands önskade värde ska vara högt. Rikets siffror inom parentes. – Förtroende för 1177 Vårdguiden via telefon: 65 procent – (63 procent riket) – Förtroende för sjukhus: 73 procent (68 procent) – Rimlig väntetid till sjukhusvår­d: 62 procent (51 procent) – Rimlig väntetid till vård- eller hälsocentr­al: 73 procent (65 procent) – Förtroende för vård- eller hälsocentr­al: 71 procent (60 procent) – Tillgång till den hälso- och sjukvård man behöver: 89 procent (84 procent) – Förtroende för att vård ges på lika villkor: 62 procent (53 procent) – Förtroende för sjukvården i sin helhet: 69 procent (60 procent)

Siffrorna talar tydligt. Om invånarna vill ha bättre och effektivar­e hälso- och sjukvård då är en politisk femklöver det rätta valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden