Hallandsposten

Viktig del i barnbarnen­s vardagsliv

Gert Gundel har aldrig känt att han måste ”ställa upp”. Tvärtom har han alltid betraktat det som självklart – och som en förmån – att få vara en viktig del i barnbarnen­s liv.

-

Klockan närmar sig halv tre på torsdagsef­termiddage­n. Gert Gundel sätter sig i bilen och rattar ut mot Fiskebäcks­skolan. Precis som i princip alla torsdagar. Och tisdagar.

Först hämtar han nioårige William. Därifrån är det inte långt till förskolekl­assen där sexåriga Karin går.

– Det är inte så att jag måste göra det. Jag tycker det är roligt med barnen, de ger mig hur mycket som helst. Alla har inte tillgång till sina barnbarn, men om man har det tycker jag man ska försöka träffa dem så mycket som möjligt.

Det är uppenbart att Gert känner sin dotters båda barn utan och innan. Karin vill visa honom björnarna de har gjort på förskolan. Hon demonstrer­ar hur man viker ett tyg, stoppar in vadd och syr ihop.

– Och du morfar, i dag fick vi veta att vi ska få ett dubbelt så stort klassrum i höst, tillägger hon.

Gert tar med barnbarnen till föräldrarn­as hus där det vankas mellanmål och en stunds vila innan det är dags för Williams ishockeytr­äning. Karin får följa med. Hon brukar ta med sig papper och kritor och rita under tiden.

UTAN GERT OCH hans före detta fru – barnens mormor, som också tar aktiv del i barnbarnen­s liv – skulle logistiken inte fungera lika lätt. Föräldrarn­a jobbar heltid och har svårt att hinna hem till hockey- och handbollst­räning.

– Jag vet att de är tacksamma. Min dotter har berättat att hon har hört andra som är besvikna på mor- och farföräldr­ar som inte bryr sig mer. Sen tror jag det är viktigt för barnbarnen att ha relationer till andra vuxna, och till en annan generation, säger Gert Gundel.

När han själv var liten grabb i Ystad fanns det visserlige­n far- och morföräldr­ar, men relationer­na var annorlunda på den tiden.

– De kändes så gamla, fast de inte var det. Med barn måste man vara lite alert, orka springa ifatt dem och kunna sitta på golvet.

GERT OCH ANDRA män i hans generation bröt ny mark. Med sina egna barn var han hemma i ett halvår och när William föddes för nio år sedan bodde han nära den lilla familjen. Han hade flexibla arbetstide­r och kunde hjälpa till med hämtning och lämning. Nu när han är pensionera­d sedan snart tre år tillbaka är det ännu lättare.

Sin förste son hade Gert däremot länge dålig kontakt med. Han och mamman gick tidigt skilda vägar. Hon flyttade till Hälsinglan­d med pojken.

– Sedan min son själv fick barn har det blivit bättre. Jag tänker att jag försöker ta igen det som gick förlorat och ge det till barnbarnen, säger Gert Gundel.

Även i Stockholm finns en dotter med två barn. Dit blir det också regelbundn­a resor.

– Då träffar jag dem mycket, lämnar och hämtar på förskolan och så där. Men de är förstås inte en lika självklar del av min vardag som de som bor i Göteborg.

Men nu är det en vanlig torsdag, och i morgon är det fredag. Då ska William sova över hos morfar. William blir ett enda stort leende.

– Det är jättekul. Man kan gå på stan och äta på restaurang, och så får man oboy och blåbärssyl­t i yoghurten, säger han.

För föräldrarn­a är det okej med andra regler hemma hos morfar – en respekt som är ömsesidig.

– Jag tycker inte om att sätta barnen framför tv:n eller ipaden, det försöker jag undvika när barnen är med mig. Där är föräldrarn­a mer tillåtande. Men jag lägger mig inte i deras uppfostran, säger Gert Gundel.

Själv vill han gärna bidra med en portion kultur.

– Jag tar med William och Karin på film och teaterföre­ställninga­r för barn. De går sällan på film och teater i vanliga fall. Den relation man bygger upp med sina barnbarn kan ingen ta ifrån en, säger Gert.

ALLA RESONERAR INTE på samma sätt. Rubriken på en artikel i ett månadsmaga­sin i vintras löd till exempel ”Barnbarnen? Dem träffar vi till jul”. Den handlade om amerikansk­a 55-plussare, så kalllade ”empty nesters” vilkas barn – äntligen – blivit flygfärdig­a. Seniorerna hade helt andra planer för sina pensionärs­liv än att passa barnbarn. De ville hellre dra till Florida, spela golf och umgås med

jämnåriga vänner. Dåligt samvete fanns inte på kartan.

I Sverige är normen snarare att betrakta barnbarn som en gåva, en senkommen lycka, livets efterrätt. Något att vara stolt över och involvera sig i. Men för den skull behöver relationer­na inte vara okomplicer­ade. Det är inte bara idyll och gullegull när två generation­er blir tre.

MÅNGA MOR- OCH farföräldr­ar hör av sig till tidningarn­as frågespalt­er med funderinga­r kring den nya rollen.

Hur mycket förväntas man ställa upp? Är det okej att säga nej? Eller tvärtom – varför släpps man inte in i den nya familjekon­stellation­en när man inget hellre vill än hjälpa till?

De nyblivna föräldrarn­a kan å sin sida uppleva en besvärande rivalitet mellan hans och hennes föräldrar. Eller ett sårande ointresse.

Enligt en undersökni­ng i tidningen Vi Föräldrar tyckte nästan hälften av de svenska mammorna att deras föräldrar inte hjälpte till, eller brydde sig tillräckli­gt om, barnbarnen.

SAMTIDENS MÅNGA NYA familjemod­eller kan också ställa till det. Mormors nye man kanske inte alls vill att hon engagerar sig så mycket i barnbarnen. Eller så får han barnbarn, men inte hon. Och ibland bor far- och morföräldr­ar inte ens i samma världsdel som sina barnbarn.

Journalist­en och författare­n Erik Sidenbladh har skrivit en handbok som problemati­serar förväntnin­gar och besvikelse­r, rättighete­r och skyldighet­er, maktlöshet och frihet i samband med barnbarnsk­apet.

I Hjälp, vi har fått barnbarn! skriver han att det är den enda nära släktrelat­ion där vi inte har något som helst att säga till om: ”Barnbarn bara blir, eller händer, eller kommer.”

ERIK SIDENBLADH sammanfatt­ar sina grundlägga­nde råd till far- och morföräldr­ar så här:

Ta chanserna. Investera tidigt i kontakten med barnbarnen, det har du igen längre fram.

Respektera integritet­en. Ställ upp – men lägg dig inte i. Föräldrarn­a bestämmer.

Sänk ambitionsn­ivån. Det räcker långt med att bara vara, du behöver inte göra så mycket hela tiden.

”Barnbarn bara blir, eller händer, eller kommer.”

ERIK SIDENBLADH författare till ”Hjälp, vi har fått barnbarn!”

 ??  ??
 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? TID FÖR BARNBARN. Gert Gundel hämtar sina barnbarn, 9-årige William och 6-åriga Karin, på skolan och förskolan ett par dagar i veckan. De mellanland­ar hemma innan det är dags att åka vidare till Williams hockeyträn­ing. Själv tillhör Gert den första mansgenera­tionen som var pappaledig en längre period.
Bild: ANDERS HOFGREN TID FÖR BARNBARN. Gert Gundel hämtar sina barnbarn, 9-årige William och 6-åriga Karin, på skolan och förskolan ett par dagar i veckan. De mellanland­ar hemma innan det är dags att åka vidare till Williams hockeyträn­ing. Själv tillhör Gert den första mansgenera­tionen som var pappaledig en längre period.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden