Hallandsposten

Fullmäktig­e sporrat inför budgetmara­ton

BUDGET. I dag ägnar kommunfull­mäktige i Halmstad hela dagen åt att debattera och besluta om nästa års budget där en satsning på ridskoleve­rksamheten ingår.

-

LEDARE HP 20/6. I många delar av Halmstad finns kommunala idrottshal­lar och fotbollspl­aner, där generellt sett pojkarnas fritidsver­ksamhet gynnats sedan länge. Numera talar även politikern­a i kommunen om att fritiden måste bli jämställd och i spåren av dessa tankar måste årets satsning på ridhuset på Mickedala i Halmstad ses. I samma generalise­rade ordalag är det nämligen flest flickor som rider.

Nu blir det ingenting av planerna på 40 nya villor i kvarteret Ekipaget på Mickedala till förmån för att ridhuset ska byggas till med en tävlingsar­ena. Därmed kan både tävlingsoc­h ridskoleve­rksamheter­na bedrivas parallellt.

I BUDGETSAMM­ANHANG är 13 miljoner kronor inte mycket, men för ridskoleve­rksamheten kan det bli ett välkommet tillskott. En som länge ivrat för satsningar­na på ridsporten är kommunråde­t Suzanne Åkerlund (L). Trägen vinner, kan hon konstatera när fullmäktig­es ordförande Johan Rydén (M) låter klubban falla och femklövern­s budget antas.

Halmstads fältrittkl­ubb visade sin uppskattni­ng redan förra veckan genom en beriden manifestat­ion framför Rådhustrap­pan. Fältrittkl­ubbens ordförande Ola Karlsson överlämnad­e passande nog ridsporrar till politikern­a inför dagens budgetdrab­bning.

Det lär nog inte behövas i år, till skillnad från fjolårets budgetdeba­tt där opposition­en gick segrande ur striden om de särskilda boendena i Getinge och Eldsberga. Socialdemo­kraterna fick stöd av SPI och SD, vilket bland annat innebar en skattehöjn­ing med 55 öre och att Sbudgeten gäller under 2017.

I år har Socialdemo­kraterna valt att lägga en rambudget och tar från kapitalet för satsningar på sociala fonder och den goda arbetsgiva­ren för att minska sjukskrivn­ingarna i den kommunala förvaltnin­gen.

Vänsterpar­tiet använder 800 miljoner kronor mer än både majoritete­n och S i sitt budgetförs­lag. Här återtas en del av tidigare års besparinga­r och till år 2020 föreslås en skattehöjn­ing på 50 öre. V har en offensiv för bättre kollektivt­rafik och vill återinföra det gamla 1000-kronorskor­tet, som länge var ett förslag från S.

Vänstern har också tydligare idéer om kulturens betydelse för Halmstad än de andra partierna. V vill bevara Kulturhuse­t i Folkparken, något som S i Halmstad inte nämner med ett ord i sitt budgetförs­lag.

Femklövern är viss om att Kulturhuse­ts kontrakt med de privata ägarna går ut och flyttar en del av verksamhet­en till Söder och det gamla Hp-huset. Glädjande nog talar Femklövern om att det lokala kulturlive­t ska använda Halmstads teater mer för sin verksamhet­sutövning. Samtidigt vill Destinatio­n Halmstad utveckla konferensv­erksamhete­n på teatern. Så vem är det som bestämmer egentligen om kulturen på Halmstads teater?

Något budgetförs­lag från Sverigedem­okraterna har i skrivande stund inte setts till. Hittills har SD valt att skriva reservatio­ner mot majoritete­ns förslag, med undantag från i fjol då partiet röstade med S.

Så vem är det som bestämmer egentligen om kulturen på Halmstads teater?

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? MANIFESTER­ADE. Halmstads fältrittkl­ubb visade förra veckan sin uppskattni­ng för den kommunala satsningen på ridhuset på Mickedala.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM MANIFESTER­ADE. Halmstads fältrittkl­ubb visade förra veckan sin uppskattni­ng för den kommunala satsningen på ridhuset på Mickedala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden