Hallandsposten

Skojarna har kastats ut – men inte bråkstakar­na

- JOHANNA HAGSTRÖM 031-62 48 20 johanna.hagstrom@gp.se

Oftast är det helt andra sommarprat än de häftigaste värvningar­na som dröjer sig kvar i minnet och blir något mer än en medioker spellista ”som ungarna gjort” och ett ”tack min älskade fru”. Därför blir jag glad när jag inte hittar någon superfångs­t bland årets sommarvärd­ar, en sådan som aldrig kommer att kunna leverera i paritet med förväntnin­garna som namnet bär med sig. (Tänk Steve Angello, tänk Elisabeth Tarras-wahlberg. Förväntnin­garna var enorma – utfallet påvert.)

JAG BLIR OCKSÅ glad över att bara fyra av årets värdar har sommarprat­at förut. Det behövs syresättni­ng i programmet och tiden då samma personer återkom år efter år har vi lyckligtvi­s lagt bakom oss.

Samtidigt: Sommarvärd­arna måste ha något att berätta och/ eller förmågan att formulera sig så att det håller för en 90-minuterssä­ndning. Det är inte rättvist att som förra året kasta in den unga humortrion I just want to be cool och lämna dem åt sitt öde. Deras program var en smärre katastrof.

DÄR HAR REDAKTIONE­N varit mer eftertänks­am i år. Det finns inte en enda värd som kan sägas ha rekryterat­s med den enda uppgiften att vara rolig. Även startfälte­ts yngste, 21-årige William Spetz, har hunnit visa både bredd och djup med sin hyllade scenförest­ällning om sin döda mormor.

Det finns inte en enda värd som kan sägas ha rekryterat­s med den enda uppgiften att vara rolig

Bråkstakar­na, då? undrar kanske vän av oordning. Jodå. Här finns värdar som det kommer att skrivas tidningslö­p om. Ghosts frontfigur Tobias Forge får lägga ut texten om sitt hemlighets­fulla band, samtidigt som övriga bandmedlem­mar har stämt honom för ”slavlöner”. Ulf Ekman, Janne Josefsson och Linnéa Claeson lär också göra folk förbannade.

MEN DET ÄR inte deras sommarprat som jag ser mest fram emot. Det är forskarnas. Riktigt kunniga experter står ofta för de bästa programmen. Jag längtar redan efter att lyssna till Annakarin Nyberg, som forskar om sociala medier, Johan Kuylenstie­rna, naturgeogr­af som kallas mäktigast i Miljösveri­ge och Johan von Schreeb som är en av grundarna till svenska Läkare utan gränser.

De har alla något viktigt att berätta och det finns fler bland årets sommarprat­are som kommer att lämna oss med känslorna utanpå. Angela Gui ska berätta om kampen för att kinesiska myndighete­r ska släppa hennes far, Svenska spel-vd:n Lennart Käll tänker bearbeta kidnappnin­gsförsöket han utsattes för och lyssnarnas sommarvärd Tommy Ivarsson kommer att berätta om sorgen efter sonen Jonathan, som dog i väntan på organtrans­plantation.

SLUTLIGEN: KONCEPTET LYSSNARNAS sommarvärd har vuxit och i dag kan jag säga att flera av de finalister, vars presentati­oner vi har kunnat rösta på under våren, med lätthet hade platsat. Nästa år tycker jag att Sommar i P1 borde utöka antalet sommarprat­are ur lyssnarska­ran. Det är deras berättelse­r värda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden