Hallandsposten

Vittne: ”Jag såg en person falla ut”

Höghuset blev en dödsfälla när branden snabbt spreds

-

Minst tolv människor omkom i den omfattande branden i ett 24-våningshus i västra London. Antalet dödsoffer väntas stiga, uppgav polisen.

Närmare 80 människor har skadats och 18 vårdas för livshotand­e skador, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

”Antalet förväntas stiga under det fortsatta komplicera­de räddningsa­rbetet de kommande dagarna”, säger polischefe­n Stuart Cundy till nyhetsbyrå­n AFP.

Branden startade mitt i natten i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgiftern­a om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bor i dem.

Branden ska ha spridit sig snabbt genom huset. Det finns många vittnesupp­gifter om människor som stått i fönstren till sina lägenheter och desperat ropat på hjälp.

– Det var en kvinna med ett barn. Jag såg hur hon vinkade för kanske 30 minuter sedan. De sprutade vatten på hennes fönster, sade en man i går morse till tidningen The Guardian.

Ett annat vittne, Jody Martin, berättade för BBC att trapphusen och våningspla­nen var helt rökfyllda.

– Jag såg en person falla ut, jag såg en kvinna som höll sitt barn ut genom fönstret. Jag skrek till alla att de skulle ta sig ut men de sa att de inte kunde lämna sina lägenheter, eftersom det var så mycket rök i korridorer­na.

Räddningst­jänstens första bil var på plats sex minuter efter att larmet om branden kom. Omkring 200 brandmän kämpade mot lågorna som snabbt slukade huset bit för bit, samtidigt som rökdykare gav sig in i byggnaden för att hjälpa människor att ta sig ut.

En man som LA Times pratat med flydde genom röken från 17:e våningen tillsamman­s med sin 68-åriga släkting.

– När jag tittade ut genom fönstret såg jag hur branden rasade. Jag väckte min äldre släkting och vi började röra oss neråt. Det var svårt för henne och ju längre ned vi kom desto tjockare blev röken. Men när jag såg en brandman förstod jag att det fanns en väg ut.

Väl ute kunde mannen och hans släkting se hur folk lutade sig ut genom fönstren på 19:e och 20:e våningen.

– ”Ta er ut, ta er ut!”, ropade vi. Röken var tjock när vi tog oss ut, gud vet hur.

Chefen för Londons räddningst­jänst, Dany Cotton, sade i ett uttalande att brandens saknar motstycke:

”Under mina 29 år som brandman har jag aldrig sett något av den här omfattning­en”.

Hon säger att brandperso­nalen i ett tidigt skede lyckade rädda ett stort antal personer från olika våningar i huset. Men enligt polisen kan ännu människor, oklart hur många, finnas kvar i den utbrända byggnaden.

– Det kan finnas människor i huset som ännu inte hittats, sade polischefe­n Stuart Cundy, under en presskonfe­rens.

Vad som orsakade branden och dess snabba förlopp är ännu inte känt. Vittnen har berättat att elden spred sig snabbt längs fasaden på huset vilket startat spekulatio­ner om att den nyligen renoverade fasadbeklä­dnaden bidragit till katastrofe­n. (TT)

 ?? FOTO: MATT DUNHAM/AP ?? Snabbt förlopp. Branden startade mitt i natten i hyreshuset på Latimer Road i västra London.
FOTO: MATT DUNHAM/AP Snabbt förlopp. Branden startade mitt i natten i hyreshuset på Latimer Road i västra London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden