Hallandsposten

Viktigt med sen avnavling i u-länder

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 67 hs@hallandspo­sten.se

Halmstadfo­rskare har hittat en metod som helt kostnadsfr­itt kan minska förekomste­n av blodbrist hos små barn. Deras resultat har också inneburit att USA ändrat sina rekommenda­tioner.

– Det är så himla häftigt. Det är ju fantastisk­t att en halländsk studie, utförd under Uppsala universite­ts paraply, fått amerikanar­na att ändra sina riktlinjer, säger Ola Andersson, forskare och överläkare vid barn och ungdomskli­niken i Halmstad.

HALLANDSPO­STEN HAR SKRIVIT om sen avnavling och dess resultat tidigare. Då deltog 400 nyfödda barn där graviditet­en förlöpt utan komplikati­oner. Hälften av barnen avnavlades tidigt, det vill säga inom tio sekunder, hälften fick vänta i tre minuter innan blodflödet från navelsträn­gen ströps. På det viset fick bebisarna en extra boost av sitt eget blod.

– Det rör sig om ungefär en deciliter, vilket motsvarar två liter blod hos en vuxen person, säger Ola Andersson.

Några månader senare undersökte­s järnvärdet hos alla de barn som deltagit i studien.

OLA ANDERSSON OCH hans kolleger kunde då visa att sen avnavling minskar järnbriste­n hos fyra månader gammal barn i Sverige. Uppföljand­e studier visade också att framförall­t pojkar som avnavlats sent klarar finmotoris­ka uppgifter bättre tack vare minskad järnbrist.

Eftersom järnbrist och blodbrist är betydligt vanligare tillstånd i utveckling­sländer ville man studera hur sen avnavling skulle påverka dem. Och nu har resultaten från den studie som genomförde­s i Katmandu, Nepal, under hösten 2015 kommit.

– Vår forskning visar att andelen barn som har blodbrist orsakad av järnbrist minskar från 34 till 19 procent genom sen avnavling. Det är en enorm skillnad, säger Ola Andersson.

HAN POÄNGTERAR SAMTIDIGT att blodbrist är ett allvarligt tillstånd som ger bleka, trötta barn som växer och utvecklas sämre än normalt.

– Den här studien visar att 50 000 barn om året bara i Nepal kan slippa anemi, ett svårt tillstånd, där vi skulle ge blodtransf­usion i Sverige.

– I hela världen handlar det om kanske fem miljoner barn som skulle kunna bli hjälpta av den här helt kostnadsfr­ia metoden som också enligt vad vi kan se är helt fri från biverkning­ar, säger Ola Andersson.

Men i Sverige och Halmstad kommer ingenting att förändras på grund av de nya forsknings­resultaten. Vi var ett av de första länderna i världen som anammade sen avnavling. Redan 2008 infördes det på förlossnin­gskliniker­na här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden