Hallandsposten

Lång väntan på strategi

-

Först nästa vecka presentera­r regeringen den nationella livsmedels­strategin, som skulle ha varit färdig redan i början på förra sommaren. På måndagen basunerade lantbruksm­inister Sven-erik Bucht (S) ut att strategin var klar och det fanns en bred politisk enighet bakom.

Svinnet uppskattas kunna mätta jordens hungrande befolkning fyra gånger om.

SANT ÄR ATT regeringsp­artierna, alliansen och Vänstern är överens om de tre långsikta målen. Och det är särskilt viktigt med en bred politisk samsyn i den här frågan. Men det finns inga exakta mått på hur och vad målen innebär för den framtida strategin som ska gälla fram till 2030.

Varför är det här så angeläget då? Jo, ingen kan väl ha undgått att landets mjölkbönde­r har bekymmer liksom de svenska grisbönder­na som konkurrera­r med antibiotik­astint och billigare danskt fläskkött. Självförsö­rjningsgra­den av svenska livsmedel har rasat och gör oss utsatta i krislägen. Det behöver inte handla om krig och konflikter utan det kan lika gärna orsakas av bränslebri­st eller långvariga strömavbro­tt.

Livsmedels­strategin handlar i och för sig mer om produktion­svillkoren, men syftar också till att öka graden av självförsö­rjning och minska sårbarhete­n i hela livsmedels­kedjan.

Av stor betydelse för om vi kan försörja oss själva är att importen av livsmedel har fördubblat­s de senast tio åren. 2013 uppgick den till 119 miljarder kronor.

De tre målen partierna är överens handlar om regler och villkor, konsument och marknad samt kunskap och innovation. Där sägs att ändamålsen­liga skatter och avgifter, regelfören­klingar, administra­tiva lättnader ska stärka konkurrens­en och lönsamhete­n. Som tur är säger landsbygds­ministern Sven-erik Bucht att den viktiga svenska djurskydds­lagstiftni­ngen ska gälla även i fortsättni­ngen, fast han kallar den ”djurvälfär­den”.

För konsument och marknad är målet att förtroende­t ska öka för livsmedlen, med medvetna

SLUTLIGEN HAR VI frågan matsvinnet, där redan producerad och levererad mat helt enkelt kasseras trots att den är fullt ätbar. Fixeringen vid bäst-före-datum måste brytas med ökad kunskap. Långsamt vänds nu blickarna mot detta ohållbara slöseri. I ett globalt perspektiv är det inte rimligt att en tredjedel av världens mat slängs eller går förlorad, enligt FN:S livsmedels­och jordbrukso­rganisatio­n FAO. Svinnet uppskattas kunna mätta jordens hungrande befolkning fyra gånger om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden