Hallands Nyheter

Veckans tv-tips: Harry Potter möter ”His dark materials”

Fantasy, komedi, djupinterv­juer, deckare och ungdomsmys. Denna veckas tv-premiärer har något för exakt alla.

- Caroline Hainer

”Avskalat”

(Viaplay)

Camilla Läckberg, Nour El Refai, Therése Lindgren och Fredrik Reinfeldt är några av de högprofile­rade gäster som Glada Hudik-grundaren Pär Johansson möter i sitt nya intervjupr­ogram. Titeln syftar på det enkla formatet – Pär och hans gäst i varsin stol på scenen på ett publiktomt Cirkus i Stockholm. Det blir å ena sidan personligt och intimt, mer samtal än talkshow. Å andra sidan utrymme för gästerna att ta plats – en stor scen inbjuder ju till det. Premiär 24 januari.

”Extraordin­ary”

(Disney+)

Alla utvecklar en superkraft på sin 18-årsdag, i alla fall i denna nya brittiska komediseri­e. Alla utom Jen, vill säga. Snart är 25-årsdagen här och ingen superkraft har dykt upp. Det har gjort henne rätt så less. Jobbet tycks enformigt, Luke (en kille med en irriterand­e cool superkraft – han kan flyga) dejtar hon lite planlöst. Som tur är har Jen bästisen Carrie, som hon också delar lägenhet med. Denna gulliga serie är Jens resa från håglöshet till desperatio­n för att slutligen landa i den befriande upptäckten att det faktiskt kan vara härligt att bara vara en helt okej medelmåtta om man har andra glädjeämne­n i sitt liv. Premiär 25 januari.

Sherwood

(SVT1)

När två människor hittas döda i ett industrisa­mhälle nära Sherwoodsk­ogen öppnar det gamla sår. Sedan den stora gruvstrejk­en 1984–85 är orten splittrad, starka känslor lever kvar under ytan. En av de mördade är tidigare fackföreni­ngsaktivis­ten Gary Jackson som tidigare undersökt hemliga polisaktiv­iteter. När nya fackföreni­ngsledaren Keith Frogson nu också mördats misstänker polisen en koppling. Fallet hamnar på Londonkomm­issarien Kevin Salisburys och den lokala polischefe­n Ian St. Claires (David Morrissey från ”The walking dead”) bord. Kan de samarbeta? Kan de få det redan splittrade samhället att enas? Serien bygger på verkliga händelser. Premiär 26 januari.

”Lockwood & Co”

(Netflix)

För den unga, äventyrstö­rstande och fantasysug­na publiken kommer (ännu) en brittisk barn-jagar-spöken-och-onda-andar-serie. Charmiga ”Lockwood och Co” befinner sig någonstans mitt emellan ”His dark materials” och ”Harry Potter”. Serien utspelar sig i ett London där allsköns vålnader skrämmer invånarna. Men det är bara unga människor som kan förgöra dem, vuxna saknar förmågan att uppfatta spöken mer konkret. Lucy Carlyle, en ung utredare med övernaturl­iga förmågor, tror att hon kan hjälpa staden att bli fri från plågoandar­na. Hon går därför ihop med den unga Anthony Lockwood och hans assistent som tillsamman­s driver en liten detektivby­rå som specialise­rar sig på just spökutrotn­ing. Serien baseras på en populär bokserie av Jonathan Stroud. Premiär 27 januari.

”Shrinking”

(Apple TV+)

Jimmy (Jason Segel) sörjer sin frus död. Han bestämmer sig för att ta ett nytt grepp om sitt liv – han har ju inget att förlora, den största tragedin har redan inträffat. I sin roll som terapeut är han menad att hålla sig neutral mot sina patienter men i sitt nya jag berättar han i stället exakt vad han tycker och tänker om dem. Det får såklart konsekvens­er, både för honom själv och patientern­a. Men inte alla är av ondo. Segel själv ligger bakom serien och har tagit hjälp av Bill Lawrence som skapat både ”Scrubs” och ”Ted Lasso” vilket bådar gott beträffand­e tonläge och hjärta. Som extra bonus har Harrison Ford en stor roll. Premiär 27 januari.

 ?? BILD: APPLE TV+ ?? ”Shrinking”.
BILD: APPLE TV+ ”Shrinking”.
 ?? ?? Nour El Refai samtalar med Pär Johansson i ”Avskalat”.
BILD: VIAPLAY
Nour El Refai samtalar med Pär Johansson i ”Avskalat”. BILD: VIAPLAY
 ?? ?? ”Extraordin­ary”.
BILD: DISNEY+
”Extraordin­ary”. BILD: DISNEY+
 ?? ?? ”Sherwood”.
BILD: BBC
”Sherwood”. BILD: BBC
 ?? ?? ”Lockwood & Co”.
BILD: PARISA TAGHIZADEH
”Lockwood & Co”. BILD: PARISA TAGHIZADEH
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden