Hallands Nyheter

Svårt rädda hotade arter när anslagen kapas

Mer skyddsvärd skog som huggs ner – och svårare att rädda hotade djur och växter. Att regeringen drastiskt minskat anslagen för värdefull natur kan få stora effekter på sikt.

- Hanna Odelfors

Sverige är långtifrån att nå de flesta av våra 16 miljömål. När det gäller mål som rör den biologiska mångfalden, ”ett rikt växt och djurliv” och ”levande skogar”, går utveckling­en till och med bakåt enligt Naturvårds­verkets färska utvärderin­g. ”Kraftfulla insatser krävs”, skriver myndighete­n.

Samtidigt finns mindre utrymme än på länge att göra något åt saken, eftersom regeringen kraftigt skurit ner miljöansla­gen, framför allt posterna för värdefull natur.

Det väckte skarp kritik när budgeten presentera­des i höstas. Men nu står det klart hur neddragnin­gen påverkar i detalj, då Naturvårds­verket fått sitt reglerings­brev där regeringen anger hur man ska arbeta och med vilka summor.

Enligt Claes Svedlindh, chef för naturavdel­ningen, handlar det om ”en drastisk förändring” föråtgärde­r och skydd av värdefull natur.

– Jag kan konstatera att vi verkligen tappar fart i arbetet att nå de ambitiösa mål som finns kring biologisk mångfald och friluftsli­v, säger han.

Bland annat påverkas möjlighete­rna att bevara värdefull skog. Anslaget för att ersätta markägare som vill låta skyddsvärd skog stå kvar i stället för att hugga ner den minskar med 30 procent. Till 2025 ser det ut att minska än mer.

Det intresse länsstyrel­serna märkt bland skogsägarn­a att skydda sin skog är många gånger större än den tilldelade budgeten, enligt Claes Svedlindh. Inte minst gäller det fjällnära skog.

– Det gör att många får vänta på pengarna vilket kan leda till att fler avverkar skyddsvärd skog.

Dessutom halveras nästan budgeten för åtgärder för hotade arter. Fjällräv och brunkulla är exempel på arter som riskerar att dö ut.

Många hotade arter är beroende av aktiv skötsel av deras livsmiljöe­r, exempelvis slåtteräng­ar, en av våra mest artrika miljöer som ofta finns i naturskydd­ade områden. Här trivs alltifrån hotade fjärilar som blåvingar och andra pollineran­de insekter till en mängd örter.

För att hindra att ängarna växer igen måste de slås med lie eller maskinellt varje år. Men även budgeten för skötselåtg­ärder samt anläggning­ar för besökare i naturreser­vat, minskar rejält, från nära en miljard till 400 miljoner.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Fjällräv är en av Sveriges många hotade arter.
BILD: JANERIK HENRIKSSON Fjällräv är en av Sveriges många hotade arter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden