Hallands Nyheter

Putin dominerade i svenska medier

- Emma Gate

Trots valåret slår Putin både Ulf Kristersso­n och Magdalena Andersson med råge och blir årets mest omskrivna person i Sverige.

Faller från toppen gör Trump, medan Zelenskyj och Sir Väs är årets raketer.

Förra året toppade coronapand­emin svensk medierappo­rtering, samt präglades av stökig inrikespol­itik. Dåvarande statsminis­ter Löfven blev årets mest omskrivna person. Mindre fixering låg på amerikansk politik och USA:S före detta president Donald Trump, som varit klar etta i flera år.

I år har blickarna vridits österut, mot Ukrainakri­get och en annan man – Rysslands president Vladimir Putin, visar Retrievers årliga mediemätni­ng som är framtagen i samarbete med TT.

– Det är inte bara artiklar om Ukrainakri­get som Putin förekommer i. Han har påverkat stora delar av världen i år, både världsekon­omin och energikris­en, säger Sofia Cottman, medieanaly­tiker på Retriever.

Bara begreppet ”putinprise­r” har återfunnit­s i över tusen artiklar.

I årets mätning tar förra statsminis­tern Magdalena Andersson (S) andra plats med medial topp i maj och Natoansöka­n. Efter henne kommer Ulf Kristersso­n (M), som fick ett uppsving när han valdes till statsminis­ter.

Faller gör Donald Trump. Från att ha toppat svenska medier under sina fyra år vid makten hamnar han nu på en sjätte plats, efter sin efterträda­re, Joe Biden.

Zlatan Ibrahimovi­c fortsätter skapa rubriker trots långt skadeuppeh­åll och hamnar på trettonde plats. I följd därefter placerar sig Storbritan­niens drottning Elizabeth II som gick bort efter 70 år på tronen.

Och storägaren av Tesla, Elon Musk, som i höstas köpte Twitter.

Iranskan Mahsa Zhina Amini hade aldrig synts i svenska medier före sin död i september, en händelse som blev startskott­et till de intensiva och fortfarand­e pågående protestern­a i Iran.

Årets mest omskrivna nyhet är kriget i Ukraina.

– Pandemin slog alla rekord, men Ukrainakri­get tillhör en av de mest intensiva rapporteri­ngarna i svensk mediehisto­ria, och kommer på en god tvåa. Egentligen är det inte en nyhet utan ett tema. Före pandemin såg vi inte de här volymerna för större frågor, säger Sofia Cottman.

Därutöver har Natofrågan fått stort utrymme, liksom energipris­er.

Årets raketer blir Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som försvarade sitt land och kungskobra­n Sir Väs som rymde från Skansen i Stockholm.

Innan Ryssland invaderade Ukraina kände få svenskar till Zelenskyj. I år fick han nästan lika mycket utrymme som Ulf Kristersso­n.

Sir Väs gjorde en raketresa på hösten. Att en kungskobra toppade medierna är enligt Sofia Cottman medielogik.

– Det var både kul, lite farligt och en allmän angelägenh­et. Och mitt i krig och lågkonjunk­tur var det väl lite tacksamt att följa.

 ?? BILD: VADIM SAVITSKY ?? Ryssland president Putin är årets mest omskrivna person i svenska medier. Arkivbild.
BILD: VADIM SAVITSKY Ryssland president Putin är årets mest omskrivna person i svenska medier. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden