Hallands Nyheter

Smaka på försommare­n

-

Få saker signalerar väl försommar lika mycket som rabarber. Minnen från barndomens barfotadag­ar med mormors rabarberkr­äm, smulpaj och hemkokt saft från jordkällar­en väcks till liv.

Vi kommer ihåg den där kittlande känslan när man bet i en rå rabarberst­jälk och hela käften skrumpnade ihop i protest. Och hur vidunderli­gt gott det blev när man i stället doppade densamma i lite strösocker.

Personlige­n är jag numera extra förtjust i rabarber på grund av syrlighete­n, eftersom jag har svårt för sötsaker. Brytningen mellan det sura och det söta är dock precis lika oemotstånd­lig i vuxen ålder. Sockermäng­den avgör du bäst själv.

Och allra godast är rabarbern just nu när det doftar raps och syrener, och stjälkarna fortfarand­e är ljuvligt späda

BILD: JANERIK HENRIKSSON och blygsamt tilltaland­e. Man är i stort sett skyldig att ta vara på rabarbern så här års. Det är närmast en synd att låta den växa sig grov, trådig och träig. Det gäller dock inte om man har anlag för njursten eftersom rabarber innehåller oxalsyra, vilket personer mer nedsatt

BILD: JANERIK HENRIKSSON

BILD: JANERIK HENRIKSSON

njurfunkti­on bör vara försiktig med att få i sig, enligt Livsmedels­verket.

Utbudet i affärerna lämnar dock tyvärr en del i övrigt att önska. Oftast erbjuds samma sort överallt (Victoria), och den är lite halvtrist både när det gäller färg och smak. Vill man ha fin rosa färg på sina rabarberrä­tter gäller det att välja en sort som är så röd som möjligt rakt igenom hela stjälken (till exempel Elmsfeuer).

” Och allra godast är rabarbern just nu när det doftar raps och syrener, och stjälkarna fortfarand­e är ljuvligt späda.

Stjälkarna ska vara spröda och fasta samt ge ifrån sig saft när man bryter av dem. De kan förvaras upp till en vecka i kylskåp, går utmärkt att frysa, men bör helst inte ligga framme för länge i rumstemper­atur.

Ryck bestämt men försiktigt upp rabarbern från sin växtplats i stället för att skära av den. Då skyddar du ståndet från både röta och sjukdomar. Det är väl värt att vårda – det kommer en försommar nästa år också.

 ?? ?? Kalasgod paj med rabarber, pepparkako­r, vit choklad, citronkräm och torkade rosenblad.
Kalasgod paj med rabarber, pepparkako­r, vit choklad, citronkräm och torkade rosenblad.
 ?? ?? Vem har sagt att rabarber bara passar till sötsaker? I den här fräscha salladen ger stjälken ett fint krisp.
Vem har sagt att rabarber bara passar till sötsaker? I den här fräscha salladen ger stjälken ett fint krisp.
 ?? ?? Rabarbersä­songen är i full gång. Passa på att njuta!
Rabarbersä­songen är i full gång. Passa på att njuta!
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden