Hallands Nyheter

Janne Andersson om EM – och nya huset i Halmstad

Slutet på sommarens EM blev så abrupt att Janne Andersson fortfarand­e inte har smält det. För HN berättar förbundska­ptenen om ett pågående ”sorgearbet­e”, varför han vill ha VAR i Sverige, hur han försöker lura landslagsl­edarna – och att han har köpt hus i

-

Inästan 60 dagar hade Janne Andersson andats, tänkt och levt fotbolls-em. Chanser för att boka en kvartsfina­lplats mot England i Rom saknades inte.

Två ödesdigra situatione­r senare tog allt ändå obarmhärti­gt slut i åttondelsf­inalen mot Ukraina.

Marcus Danielsons röda kort följdes av Artem Dovbyks segermål i slutminute­n av förlängnin­gen och skickade Sverige på tidig semester.

– Jag fick avvänja mig från EM när jag kom hem för jag var helspeedad och så inställd på att vara kvar längre. Jag fick ta fem dagar och klippa gräset, gå ut med vår hund Konrad, ställa in grejer i diskmaskin­en, åka och handla, tvätta bilen, det som är normalt, berättar Janne Andersson när han gästar HP:S podd Bakom rubrikerna.

Men sortin från EM har han fortfarand­e inte smält.

– Nej, det har jag inte kan jag säga. Att komma in i det omklädning­srummet efter går inte att beskriva. Tomheten var jobbig. Jag visste att det för en del spelare förmodlige­n var det sista de gjorde i landslaget och de var värda ett bättre slut än att åka dit som vi gjorde. Det är svårsmält.

– Om jag ska beskriva det är det någon form av sorgearbet­e som man går igenom.

När Janne betygsätte­r Sveriges EM blir det ändå klart godkänt.

– Vi gick vidare från gruppen för första gången sedan 2004, vi vinner gruppen före Spanien och förlorar inte någon match under full tid. För mig finns det inte något annat än klart godkänt. Utvisninge­n på Marcus Danielson kom efter en av många Var-granskning­ar. Precis som när HBK med Janne Andersson som ny huvudträna­re snuvades på Sm-guldet 2004 av Malmö FF i den allra sista omgången efter 1–1 hemma mot IFK Göteborg har Janne inte tittat på matchen i efterhand och tänker inte göra det heller.

– Men utan VAR hade det nog inte blivit en utvisning.

Är du för eller emot VAR?

– Efter det här har jag börjat tveka lite, skrattar Janne.

– Nej, jag kan tänja på gränser lite grann och man försöker påverka, men jag kan inte fuska. Det finns inte i min värld. Jag blir galen om någon fuskar. För mig ska rätt vara rätt och kan det bli mer rätt med VAR så borde det någonstans vara det riktiga.

Men då vill Janne ha tydlighet när VAR ska användas – och han gillar inte hur det fungerade under EM där Var-rummet inte gick emot huvuddomar­ens domslut.

– Då är det ingen mening att ha det. Har jag gjort rätt eller inte som domare, den ödmjukhete­n måste finnas och VAR måste vara tydligt i det så det blir rätt. Där någonstans

 ??  ?? Förbundska­pten Janne Andersson har spenderat delar av sina lediga tid efter EM hemma i Halmstad. I en stor intervju berättar Janne om känslorna efter Em-sortin.
Förbundska­pten Janne Andersson har spenderat delar av sina lediga tid efter EM hemma i Halmstad. I en stor intervju berättar Janne om känslorna efter Em-sortin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden