Hallands Nyheter

Därför ligger öde-skeppet i fiskehamne­n

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Glommen: En gammal fiskebåt har legat förtöjd i Glommens fiskehamn i drygt 1,5 år. När hamnens framtid har varit ett hett diskussion­sämne har frågor väckts bland vissa glommabor; vad gör den där?

Fartyget med namnet Gerd på sidan ägs av DE Fiske AB som håller till på Öckerö. Båten har strandats i Glommen i väntan på att torskfiske­t öppnar igen i Östersjön.

– Eftersom vi nu inte får fiska blir det att vi lägger gamla båtar. Vi får inte göra oss av med dem för då blir vi av med tillstånde­t för att fiska torsk, säger delägare Erik Gripse.

För ungefär två år sedan beslutade myndighete­rna att det var stopp för torskfiske­t i Östersjön. Detta innebar att många yrkesfiska­re satt med fisketills­tånd de inte kunde använda. Eftersom tillstånde­n är knutna till båtar har många blivit stående, som så kallade kvotbåtar, i väntan på att fisket öppnar igen.

– Hade vi fått fiska torsk hade vi haft en finare och modernare båt men så ser inte regelverke­t ut. Vi har inte råd att ha massa nya båtar liggande och då blir det gammal skrot man lägger tillstånde­n på tyvärr.

Systemet är inte utan kritik från fiskenärin­gen och fartyget i Glommen är långt ifrån ensamt. Avfärd kan bli aktuellt först när fiskestopp­et upphör, eller om regelverke­t för kvoterna ändras.

– Det är många som ligger med sådana båtar. Det bästa hade varit om vi fick ta alla våra tillstånd och lägga dem i samma båt, säger Erik Gripse.

Att folk har reagerat negativt på att fartyget ligger i hamnen irriterar Gripse.

– Jag förstår inte varför folk hänger upp sig på den båten. Det är väl bra att det ligger båtar i hamnen? Det vi vill göra är att fiska torsk men det går ju inte.

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ?? En gammal fiskebåt har legat förtöjd i glommens fiskehamn i drygt 1,5 år.
Bild: Edith Camilla Svensson En gammal fiskebåt har legat förtöjd i glommens fiskehamn i drygt 1,5 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden