Hallands Nyheter

Järnhandel storsatsar och flyttar till ny och större lokal

- Stefan Johansson

Varberg: Den klassiska Varbergsjä­rnhandeln Järn- och verktyg byter namn till Skene Järn och flyttar till nya lokaler vid korsningen av Äckregårds­vägen och Värnamoväg­en. Storsatsni­ngen innebär större butik och bättre tillgängli­ghet.

Järn- & Verktyg i Varberg AB eller kort och gått Jovab har funnits sedan 1979 och legat på Birger Svenssons väg så länge de flesta kan minnas. Men inte så länge till. I början på mars går flyttlasse­t till nya lokaler på Äckregårds­vägen. Det bekräftar Skene Järn-koncernens vd Mikael Bjelkenfor­s.

– Vi förvärvade ju Jovab 2018 och verksamhet­en har rullat på i samma fastighet sedan dess. Men redan då kände vi att den lokalen inte var optimal och i och med tunnelbygg­et har det blivit ännu mer uppenbart, säger han.

Jakten på ny lokal har pågått ett bra tag, men under förra året fick de möjlighet att ta över Elons gamla lokaler på Äckregårds­vägen mittemot Bildepån och räddningst­jänsten. Ett renovering­sarbete har pågått sedan i augusti och börjar nu bli klart. Flyttlasse­t är planerat att gå i början på mars.

– Det här blir en rejäl satsning. Butiken kommer att bli mycket större. Vi kommer också att uppdatera sortimente­t för att anpassa det till resten av koncernen och vi kommer bland annat att ta in mer skogs- och trädgårdsr­edskap, säger Mikael Bjelkenfor­s.

Jovab har först och främst sett sig som en butik för företag, men i och med den nya satsningen hoppas de att även kunna locka fler kvalitetsm­edvetna privatkund­er. De håller också på att utveckla sin e-handel.

– 46 000 produkter har vi i lager. Med det här läget kommer det att bli väldigt smidigt för kunderna att beställa på nätet och sedan komma förbi och hämta upp varorna, säger Mikael Bjelkenfor­s.

Flytten innebär att verksamhet­en utökas och till en början räknar Bjelkenfor­s med att de kommer att behöva utöka personalst­yrkan med en till två personer. Samtlig personal på Jovab på Birger Svenssons väg kommer också att arbeta i den nya butiken. Ett nytt säljkontor kommer också att öppna i anslutning till den nya lokalen.

Skene Järn driver ytterligar­e fyra butiker under det namnet i Västra Sverige och omsätter i dag 310 miljoner kronor per år. I samband med flytten kommer de successivt att lämna namnet Jovab bakom sig.

– Det har varit en het potatis. Jovab är ett rotat begrepp. Men det känns som ett bra läge att gå över till Skene Järn vilket också är ett etablerat namn i området. Av nostalgisk­a skäl kommer vi nog ha en liten Jovabskylt även på den nya butiken, säger Mikael Bjelkenfor­s.

 ??  ??
 ?? Bild: Hn/arkiv ?? I samband med flytten byter butiken namn till Skene Järn. Vd Mikael Bjelkenfor­s tror att flytten kommer att innebära ett rejält lyft.
Bild: Hn/arkiv I samband med flytten byter butiken namn till Skene Järn. Vd Mikael Bjelkenfor­s tror att flytten kommer att innebära ett rejält lyft.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden