Hallands Nyheter

Hjälp ideella verksamhet­er att blomstra

-

Halland. Föreningar, hjälporgan­isationer, studieförb­und och sociala företag är alla exempel på icke-vinstdriva­nde organisati­oner som skapar stor samhällsny­tta men vars verksamhet drabbats negativt av covid-19. Riksidrott­sförbundet har fått uppgiften att fördela stöd till idrotten. Över 150 halländska föreningar har sökt. För kulturföre­ningar och andra organisati­oner finns också vissa möjlighete­r till covid-19-stöd.

Vi anser att möjlighete­rna för ideella verksamhet­er att blomstra måste ökas rejält, oavsett covid-19 eller inte.

Ideella organisati­oner drivs av personer som engagerar sig på sin fritid, med hjälp av gåvor från privatpers­oner och bidrag från offentliga källor. Dessa organisati­oner är också arbetsgiva­re, drygt tre procent av den svenska arbetskraf­ten finns inom den ideella sektorn. Det är en låg siffra med internatio­nella mått mätt. Här finns en betydlig potential till utveckling. Nya jobb kan skapas. Med den just nu snabbt stigande arbetslösh­eten så är detta en möjlighet som måste utnyttjas.

Ideella organisati­oners aktivitete­r ger verklig integratio­n mellan människor med olika bakgrund. Föreningar­na ger en meningsful­l fritid och de kan ge stöd av olika slag i livets olika skeden. Icke vinstdrivn­a organisati­oner kan erbjuda vård, utbildning och omsorg som ett alternativ till kommuners och regioners verksamhet­er.

Vi anser att Hallands kommuner och regionen snabbt skall utveckla upphandlin­gsförfaran­den som möjliggör för den ideella sektorn att medverka till alternativ­a utföranden av olika tjänster.

Vidare så är det bråttom att bredda och öka rätten till skatteavdr­ag för gåvor till ideell verksamhet. Något som motarbetas av den sittande regeringen som anser att politiker, inte enskilda givare, skall styra vilka organisati­oner som ges stöd.

Henrik Oretorp (C) ordförande Centerpart­iet Halland Peter Lundin (C) idrotts- och föreningsp­olitisk talesperso­n Centerpart­iet Halland

 ?? Bild: Erik Mårtensson/tt ?? Ideella föreningar ger en meningsful­l fritid och de kan ge stöd av olika slag i livets olika skeden, skriver insändarsk­ribenterna. Bilden visar en förening i Stockholm som har soppkök och klädutdeln­ing för hemlösa.
Bild: Erik Mårtensson/tt Ideella föreningar ger en meningsful­l fritid och de kan ge stöd av olika slag i livets olika skeden, skriver insändarsk­ribenterna. Bilden visar en förening i Stockholm som har soppkök och klädutdeln­ing för hemlösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden