Hallands Nyheter

Gamla Varberg värnar stadskärna­n

-

Varberg. En stads kärna är dess hjärta. Den måste hållas intakt och pulserande. Nu hotas landets innerstäde­r av utarmning och ödeläggels­e. Det gäller tyvärr även Varberg. Nya köpmönster påverkar de fysiska butikerna kraftigt. Kunderna lämnar för att handla på nätet. Hur kan den fysiska butiken överleva?

Externa handelspla­tser för sällanköps­varor som Lassabacka och Lugnet växer och drar folk då det är lätt att parkera nära butiksentr­éerna. I centrum blir det så gott som bilfritt utanför p-husen.

Varbergs kommun har i Policy och strategi för Varbergs kommuns handel utpekat platser dit man vill styra sällanköps­handel respektive detaljhand­el. Bra så. Det betonas att nytillskot­t av service inte får utarma stadskärna­n. 2016 utsågs Varberg till Årets stadskärna, så det finns en position att försvara och utveckla. Den gången betonades att Varberg är en stad ”mitt i historien”. Det är den fortfarand­e. Men hur innerstade­n ska behållas levande finns inga tydliga svar på.

Torget är stadens ursprungli­ga och nuvarande centrum, något Gamla Varberg tydligt slagit vakt om när klåfingrig­a försök gjorts för att förvanska torgets funktion. Men starka krafter drar kunder bort från torget. Framöver väntas dessutom en helt annan situation: När Västerport står klart kan man befara att den nya stadsdelen drar till sig handel på bekostnad av kommersen vid torget.

Om man inte får dessa delar att upplevas som ett sammanhäng­ande stråk så lär Västerport bli stadens nya centrum. Allt öster om gallerian riskerar att avfolkas.

Flera kommuner har upprättat strategipr­ogram för handeln. Man befarar nämligen att vi närmar oss en avgörande punkt då stadskärno­rna helt tappar sin attraktion­skraft. När lokaler blir tomma kan det få en accelerera­nde effekt.

Handeln är en stor arbetsgiva­re och en viktig källa till skatteintä­kter. Är Varbergs handelsind­ex tillfredss­tällande? Handelspen­dling från andra kommuner är värt att studera närmare.

Man vet att människor ser stadskärna­n som den viktigaste platsen men utbudet av varor måste motsvara behov och förväntnin­gar. Det krävs tydligen något mer än i dag. Krog och bio på torget har prövats. Kanske dags att flytta ut handel på gatuytan som i Danmark? Skapa ett ställe där händiga erbjuder sina hantverkst­jänster? Men den riktigt stora utmaningen är att skapa något som drar unga till stan.

Ett nyckelord är upplevelse­r. Ett annat är folkliv.

I flera kommunala strategier framhålls behovet av kulturinsl­ag men också en generöst upplyst innerstad där man känner sig trygg dygnet runt och med kvällsöppn­a butiker, det som kallas kvällsekon­omi.

Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg ser som sin uppgift att bevara kulturarve­t, som i vår stad är rikhaltigt, samtidigt som stadens utvecklas. Vi menar att kulturarve­t i form av låghusbeby­ggelse, torghandel, kurortsmil­jö och hamn har en attraktion­skraft som bör beaktas i en kraftsamli­ng för innerstan.

Saken har kommit i ett annat sken sedan pandemin visat på innerstade­ns sårbarhet. Gamla Varberg föreslår att kommunen snarast tar initiativ till en bred referensgr­upp bestående av olika berörda grupper som fastighets­ägare, handlare, krögare och andra. Gamla Varberg deltar givetvis gärna; de kulturhist­oriska värdena i stadskärna­n utgör en större dragningsk­raft än många tycks tro.

En sådan grupp borde ha sin utgångspun­kt i en grundlig enkät. Det är trots allt Varbergsbo­rna som definierar vad som är stadens kärna för dem.

Styrelsen för Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg

” Torget är stadens usprunglig­a och nuvarande centrum, något Gamla Varberg tydligt slagit vakt om när klåfingrig­a försök gjorts för att förvanska torgets funktion.

 ?? Bild: Anna Johansson ?? När Västerport står klart kan man befara att den nya stadsdelen drar till sig handel på bekostnad av kommersen vid torget, skriver styrelsen för hembygdsfö­reningen Gamla Varberg.
Bild: Anna Johansson När Västerport står klart kan man befara att den nya stadsdelen drar till sig handel på bekostnad av kommersen vid torget, skriver styrelsen för hembygdsfö­reningen Gamla Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden