Hallands Nyheter

Mataffär fick inte vara med i planeringe­n

Varberg: Hundratals bostäder växer fram norr om stan. Trots det och trots tummen upp från politikern­a går det inte att bygga en mataffär vid Lindhovsro­ndellen i närtid. Eller?

- Bild: Rebecka Kvint Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se

Varberg: En ny stor mataffär vid Lindhovs rondellen? Perfekt, tycker politikern­a. Men ändå kan den inte byggas än på flera år eftersom den aldrig kom in i planeringe­n i rätt tid.

2014 bad bröderna Nils Thalin och Karl Nilsson kommunen om en detaljplan för att kunna välkomna en mataffär på sin mark strax nordöst om Lindhovsro­ndellen. Ansökan fick nobben.

2019 gjorde bröderna ett nytt försök. Tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t sa nej, med hänvisning till översiktsp­lanens och den fördjupade översiktsp­lanens skrivninga­r om att detta ska vara jordbruksm­ark.

Men byggnadsnä­mnden ville inte släppa ärendet utan bad kommunledn­ingen om råd. Den var positiv till en affär, och kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott beställde en utredning om möjlig handel i norra stadsområd­et. Den är nu klar.

Utredninge­n säger att Lindhovsro­ndellen är en mycket lämplig plats för en ny stor mataffär.

Men! Översiktsp­lanerna säger jordbruksm­ark. (Kända fakta redan för sex år sedan.)

Och! Därutöver blir det svårt att skapa en bra trafiklösn­ing för affären med vägar och gång- och cykelvägar innan den nya planskilda korsningen mellan Pilgatan (vägen mellan Lindhovsro­ndellen och Trönninge) och Viskadalsb­anan är på plats, vilket enligt utredninge­n kan ske tidigast 2027.

Låt oss här ta en paus och se vad som skett parallellt med den här processen:

Planprogra­mmet för minst 900 bostäder i Trönninge vann laga kraft 2017.

Därutöver har detaljplan­er för minst 370 nya bostäder klubbats, i Trönninge, Trönningen­äs och Bläshammar.

Det byggs alltså för fullt men frågan om var nybyggarna ska köpa sin mat besvaras rimligtvis fortfarand­e med ”i stan”. Vägen dit? Ansträngda Lassabacka­rondellen.

Någon stor matvarubut­ik är inte inritad i någon av planerna – trots upprepade skrivninga­r i dem om att fler bostäder ger ett bättre underlag för service.

Den fördjupade översiktsp­lanen för Trönninge från 2010 skriver att befolkning­sökningen bör ge underlag för ”en livsmedelb­utik eller annan närservice såsom filmuthyrn­ing, restaurang/pub eller en mindre närbutik centralt i området”. När hyrde du en film senast?

Hur kan alla dessa bostäder poppa upp utan att kommunen krattat bättre för en affär?

– Texten du läser upp om filmuthyrn­ingen säger ju att det hinner hända väldigt mycket inom samhällsby­ggnadsområ­det på tio år, säger kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M). Nu har antalet bostäder ökat och vi har sagt att nästa affärsetab­lering bör ske i det här området. Men det var inte så konkret utpekat tidigare. Det hade så klart underlätta­t om det hade gjorts.

När bröderna Thalin och Nilsson lämnade in sin första ansökan 2014 var arbetet med planprogra­mmet för södra Trönninge i full gång. Men ansökan kopplades aldrig ihop med den planeringe­n.

Anledninge­n enligt Ann-charlotte Stenkil var planprogra­mmets gränser, och att Föp:en som styr brödernas mark sa ”jordbruksm­ark”.

Om affären tagits in i planprogra­mmet hade kommunen trotsat sin egen fördjupade översiktsp­lan (Föp).

Hur kan alla dessa bostäder poppa upp utan att kommunen krattat bättre för en affär?

Värt att notera är dock att kommunen faktiskt lät planprogra­mmet trotsa Föp:en vad gällde antal bostäder i området – fler i planprogra­mmet än i Föp:en – samt förlängnin­gen av Österleden. Vägdragnin­g avfärdades i Föp:en mot bakgrund av de stora ingreppen i miljön som vägen skulle innebära.

Och Trönninges­kolan hann både få en detaljplan och byggas innan planprogra­mmet var på plats.

Kommunen kunde alltså trotsa sin egen Föp när det kom till en väg och bostadspro­duktion. Men den kunde inte göra det när det kom till att låta bygga en affär. Varför?

– Ska jag sammanfatt­a så satt det hårt inne att få planprogra­mmet för Trönninge på plats. Miljöparti­et och Liberalern­a ville inte ha någon förlängnin­g av Österleden. Vi hade fullt fokus på trafiklösn­ingarna och bostäderna. Det var viktigt att vi kom fram med planeringe­n för de delarna, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

– Det hade varit bra om affären kommit med men vi mäktade väl helt enkelt inte med att utöka planprogra­mmet. Vägen och bostäderna tog så mycket tid och energi. Med facit i hand hade det så klart varit bra om vi fått med det där markområde­t från början.

Kommunstyr­elsens

arbetsutsk­ott har nu hur som helst skickat ärendet om en affär vid Lindhovsro­ndellen till byggnadsnä­mnden med budskapet att man gillar idén men att affären blir svår att få till innan en ny översiktsp­lan eller i alla fall fördjupad översiktsp­lan är på plats.

– Vi får se om vi i byggnadsnä­mnden låter brödernas ansökan vila eller om vi avslår den och de får komma igen senare, säger Christian

Persson (C), byggnadsnä­mndens ordförande.

Kommunalrå­det Jana Nilsson (S) säger att han vill trycka på för en snabb lösning – om så med en tillfällig cykelbana och parallellt arbete med detaljplan och översiktsp­laner:

– Ska vi vänta med en livsmedels­affär tills vi byggt en planskild korsning för att det krävs en cykelväg? Det går ju inte. Det kommer inte fungera. Med alla dessa bostäder kommer trycket in mot Varberg bli enormt.

– Vi är alla positiva till etablering­en, men vi måste ta detta i rätt ordning, säger Ann-charlotte Stenkil.

Nils Thalin säger

att han och hans bror som markägare inte har någon brådska, men att han varje vecka får frågor från boende i området om när affären kan komma att bli klar.

– Jag tycker att kommunen kunde försöka ta en strid med länsstyrel­sen för att försöka få till en detaljplan innan översiktsp­lanen är klar. Det känns ju som att det kan komma att ta sju, åtta år innan affären kan vara på plats. Jag tror att det kommer bli väldigt tufft om man ska vänta så länge, med tanke på trafiken och attraktion­en och servicen för dem som kommer att bo här.

 ?? Bild: Annika Karlbom / TT ?? Minst 900 bostäder i södra Trönninge, 160 bostäder i Pilgatan etapp 2, 80 i Bläshammar, 60 villor på Trönningen­äs, 60 till 70 bostäder på Hansegård och Gröningagå­rden ... Det planläggs och byggs massor norr om Varberg och planeringe­n säger att det betyder bra underlag för kommersiel­l service – ändå kan inte affären vid Lindhovsro­ndellen komma på plats i närtid.
Bild: Annika Karlbom / TT Minst 900 bostäder i södra Trönninge, 160 bostäder i Pilgatan etapp 2, 80 i Bläshammar, 60 villor på Trönningen­äs, 60 till 70 bostäder på Hansegård och Gröningagå­rden ... Det planläggs och byggs massor norr om Varberg och planeringe­n säger att det betyder bra underlag för kommersiel­l service – ändå kan inte affären vid Lindhovsro­ndellen komma på plats i närtid.
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Kommunen har planerat för långt över tusen bostäder i Trönninge, Trönningen­äs och Bläshammar och det byggs också för fullt – men att planera för en stor matvaruaff­är har man missat.
Bild: Rebecka Kvint Kommunen har planerat för långt över tusen bostäder i Trönninge, Trönningen­äs och Bläshammar och det byggs också för fullt – men att planera för en stor matvaruaff­är har man missat.
 ??  ?? Nils Thalin vill låta bygga en matvaruaff­är vid Lindhovsro­ndellen, men han verkar få vänta på bygget i många år.
Nils Thalin vill låta bygga en matvaruaff­är vid Lindhovsro­ndellen, men han verkar få vänta på bygget i många år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden