Hallands Nyheter

Kerstin vill berätta om riktig kärlek förr

Pennan var glödande när det förälskade paret Asta och Bertil brevväxlad­e. Nu har Kerstin gett ut en bok med sina föräldrars kärleksbre­v.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Livets gång: Föräldrarn­as kärleksbre­v inspirerad­e Kerstin Skyggeson till en bok. ”När mamma var änka läste vi breven högt för varandra.”

–Jag är imponerad över hur vackert de kunde skriva. Särskilt pappa, en vanlig bonddräng, var lite poetisk”, säger yngsta dottern, Kertin Skyggeson 71 år.

Breven har Kerstin känt till sen i tonåren.

– När mamma var änka läste vi breven högt för varandra. Jag läste pappas och hon sina, och vi skrattade och grät.

Det handlar om brev mellan 1942–1945 och ytterligar­e några brev fram till 1955, sammanlagt är det 40 brev.

– När mamma gått bort ville jag inte att de skulle eldas upp, att de är något vi ska vara rädda om. När de skrev breven visste de inte om pappa skulle överleva, han hade tbc och fick genomgå en omfattande ryggoperat­ion. Min mamma har berättat för mig att om pappa dött hade hon inte orkat leva, så mycket älskade hon honom.

Kerstin funderade över breven och till slut kom idén att ge ut dem i bok.

Något hennes syster visste om, men som blev en fullständi­g överraskni­ng för Kerstins två bröder när den var klar.

Alla tre syskonen stödjer och uppmuntrar bokutgivni­ngen.

Kerstin vill att kommande generation­er ska förstå och lära sig föräldrarn­a Astas och Bertils värderinga­r. Sådant som vi idag lätt glömmer bort.

– Allt går så fort idag, med facebook och knapptryck­ningar. Ibland är det viktigt med tid och med längtan. Jag vill visa vad en prövad kärlek och en trofast livshållni­ng är och vad arbetsgläd­je och uthållighe­t i vardagen betyder, berättar hon.

Kerstin sitter i sitt kök. Hon bor i ett litet hus i Folkared i Sibbarp inte långt från gården Skygge där hon växte upp. Sedan början av 70-talet har hon arbetat som lärare, bland annat i Glommen i 27 år och därefter på skolor i Varbergs kommun. I slutet av 70-talet var hon tjänstledi­g från lärartjäns­ten i Glommen för att arbeta i flyktinglä­ger i Östra Sudan bland etiopiska och eritreansk­a flyktingar.

– Det pågick en omfattande hungerkata­strof på grund inbördeskr­ig. Det var fruktansvä­rt hemskt, ja mycket svår att förstå.

Efter 2,5 år i flyktinglä­gren var hon tjänstledi­g ytterligar­e ett halvår för att följa upp hur det gått för flyktingar­na som tagit sig till USA.

– Jag reste med Greyhoundb­ussarna och träffade vänner och bekanta som jag tidigare har lärt känna i flyktinglä­gren i Östra Sudan. Det glädjande var att de flesta av de 250 flyktingar­na jag återsåg hade klarat sig över förväntan bra i det nya landet. Flertalet hade arbete eller hade börjat studera. I flyktinglä­gret hade jag arbetat som lärare och med förebyggan­de hälsovård.

Väl hemma förberedde Kerstin sitt nästa viktiga steg, att som ensamståen­de adoptera barn.

Kerstin Skyggeson

– Jag åkte tillbaka till Afrika och fick tillstånd att adoptera nyfödda Hanna, som nu är 36 år och lärare. Ett par år senare åkte jag ner och adopterade Isak som nu är 34 år och lastbilsch­aufför. I flyktinglä­gret fanns det många föräldralö­sa barn, många mammor dog i barnsäng. Eftersom jag varit i barnens hemländer har jag haft stora möjlighete­r att återkoppla till deras bakgrund.

Kerstin som sitter

vid köksbordet har boken med föräldrarn­as kärleksbre­v i handen, det är boken hon vill prata om.

– Min bok Den gröna soffan är som en släktkröni­ka sträcker sig mellan 1942-1955. Berättelse­n börjar 1955 i Dagsås, när vi flyttar in på gården Skygge. Sedan backar handlingen till 1942, då mina föräldrar träffades för sedan att följa dem genom förälskels­e, sjukdom, tre flyttar, den senaste till gården i Dagsås 1955. Titeln är efter den gröna soffa familjen är samlad i vid en fotografer­ing. Soffan har jag kvar, men nu är den röd.

Arbetet med boken

inleddes i förra sommaren när hon arbetade extra som undersköte­rska i Tanums kommun.

– Jag hade tur för det regnade mycket. Jag blev klar med mitt arbete precis innan coronan bröt ut. Jag hade ingen aning om hur man ger ut en bok, men jag fick hjälp. Jag har tryckt upp hundra exemplar, arbetet har jag bekostat själv. Böckerna delar jag ut till mina syskon och barnen och min förhoppnin­g är att nån sponsrar så att jag kan läsa in texten så att boende på till exempel äldreboend­en och andra i trakten kan lyssna.

När mamma var änka läste vi breven högt för varandra. Jag läste pappas och hon sina, och vi skrattade och grät.

 ??  ??
 ?? Bild: Lena Berglund ?? Kerstin Skyggeson är stolt över sina föräldrar som trots alla svårighete­r höll ihop. ”I grunden handlade det om att de var rysligt förälskade i varandra”.
Bild: Lena Berglund Kerstin Skyggeson är stolt över sina föräldrar som trots alla svårighete­r höll ihop. ”I grunden handlade det om att de var rysligt förälskade i varandra”.
 ??  ?? Asta och Bertil träffades när de var 23 respektive 26 år vårvintern 1942. De gifte sig 26 april 1945 i Hässlås kapell.
Asta och Bertil träffades när de var 23 respektive 26 år vårvintern 1942. De gifte sig 26 april 1945 i Hässlås kapell.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden