Hallands Nyheter

Stora störningar är att vänta i tågtrafike­n

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Halland: Domstolen stoppade skyddsjakt­en i Halland. Men då kom länsstyrel­sen in med nya uppgifter – en lodjursatt­ack i Fjärås tros nu ha utförts av varg.

I fredags meddelade förvaltnin­gsdomstole­n i Luleå – där rovdjursfr­ågor avgörs – att det är fritt fram för skyddsjakt i Halland på den varg som misstänks ha slagit till vid fyra tillfällen mot en fårbesättn­ing mellan Sällstorp och Kungsäter.

Förvaltnin­gsdomstole­n hade tidigare stoppat skyddsjakt­en genom ett inhibition­sbeslut. Men länsstyrel­sen har sedan kommit in med kompletter­ande uppgifter – bland annat om en ny (femte) vargattack, den här gången utanför Fjärås.

Det var den 10 september som en besiktning­sman först kom till Fjärås och undersökte den misstänkta attacken. Då hittades fyra döda får och eftersom kadavren befann sig i olika stadier av förruttnel­se drogs slutsatsen att fåren blivit attackerad­e vid fler än ett tillfälle. En dödad bagge kunde besiktigas på riktigt sätt och besiktning­smannen drog då slutsatsen att skadorna var orsakade av lodjur.

Den 12 september upptäckte djurägaren i Fjärås ytterligar­e fyra skadade får.

När besiktning­smannen nu gjorde en ny samlad bedömning ändrades hans uppfattnin­g.

Attacken anses nu i stället ha utförts av en varg, och därmed är gården i Veddigetra­kten inte längre den enda gård som attackerat­s.

– Dels insåg han att bettskador­na från den första besiktning­en var så kraftfulla att vargen låg närmare till hands. Sedan kunde han även kontroller­a levande får och se var de skadorna satt någonstans vilket är avgörande för att bestämma om det är lo eller varg, berättar Martin Broberg på länsstyrel­sen i Halland.

Gården i Fjärås ligger omkring två mil från den gård i Veddigetra­kten där vargen slagit till fyra gånger. Länsstyrel­sen drar därför slutsatsen att de nu totalt fem attackerna har utförts av samma varg.

Länsstyrel­sen anför också att Dna-tester visat att den varg som attackerat i Veddige är samma varg som vid ett annat tillfälle befunnit sig i Falkenberg­s kommun. Länsstyrel­sen gör bedömninge­n att det är ”mycket troligt” att alla observatio­ner i Halland gäller samma varg.

Länsstyrel­sen har också visat för domstolen vilka skyddsåtgä­rder som vidtagits på de attackerad­e gårdarna. Länsstyrel­sen skriver att djur har samlats in i fållor med störande ljud och att inhägnader­na har förstärkts med elstängsel och lapptyg. Länsstyrel­sen anser inte att det är rimligt att hagarna på kort tid ska kunna stängslas in med rovdjursst­ängsel.

Förvaltnin­gsdomstole­n skriver i sitt nya beslut att det har framkommit sådana nya omständigh­eter som gör att man kan ge grönt ljus till skyddsjakt­en.

Enligt Martin Broberg på Länsstyrel­sen i Halland har det utsetts en jaktledare och ett jaktlag. Men någon jakt kommer det inte blir tal om förrän någon får syn på vargen.

– Därför är det viktigt att allmänhete­n hör av sig till oss med eventuella observatio­ner, säger Broberg.

Den organisati­on som överklagat jakten – Jaktkritik­erna – har fram till den 23 september på sig att yttra sig i frågan.

 ?? Bild: Martin Meissner, Jonas Ekströmer/tt ?? Först gjordes bedömninge­n att gården i Fjärås attackerat­s av ett lodjur, men detta ändrades senare till att det var en vargattack.
Bild: Martin Meissner, Jonas Ekströmer/tt Först gjordes bedömninge­n att gården i Fjärås attackerat­s av ett lodjur, men detta ändrades senare till att det var en vargattack.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden