Hallands Nyheter

Brasiliens eget Floydfall väcker ilska över rasism

- Moa Kärnstrand/tt

I skuggan av Brasiliens coronakaos pågår en annan kris. I samband med mordet på den svarte mannen George Floyd i USA väcktes Brasiliens anti-rasistiska rörelse till liv. Människor i tusental har gått ut på gatorna i protest mot landets egna fall av dödligt polisvåld mot svarta – och vitas ignorans.

14-årige João Pedro Matos Pinto drömde om att bli fotbollspr­offs, som så många av hans jämnåriga i Rio de Janeiros fattiga kåkstäder, favelor. En dag i maj satt han i sitt hem. Coronapand­emin gjorde att människor var tvungna att hålla sig hemma, men det gällde inte den brasilians­ka drogpolise­n som är känd för sina våldsamma metoder. Poliserna stormade in i tonåringen­s bostad, i jakt på en drogförsäl­jare, och avlossade närmare 70 skott. Något av skotten dödade honom. Tonåringen­s död rörde upp ilska bland Brasiliens svarta, som utgör en stor majoritet av de som dödas i landets många polisskjut­ningar. I Rio de Janeiro är det som allra värst. Förra året sköt polisen ihjäl 1 814 personer där. Tre fjärdedela­r av dem var svarta, enligt stadens egna siffror.

– Polisvålde­t i Brasilien är värre än det i USA, säger Allyne Andrade E Silva, jurist, människorä­ttsaktivis­t och ledare för organisati­onen Fund Brasil i Rio de Janeiro.

– Var 23:e minut dödas en unga svart man i Brasilien. Medan jag har pratat med dig har en dödats.

Brasilians­k polis dödar omkring 20 gånger fler svarta än sina amerikansk­a kollegor, enligt uppgifter från BBC Mundo.

Men det var inte förrän när George Floyd en vecka senare dog i ett polisingri­pande i Minneapoli­s i USA som protestern­a satte i gång på allvar i Brasilien. Brutalitet­en slog an något hos alla de som tröttnat på rasism och vitas tystnad. Människor gick ut i tusentals för att protestera. De trotsade coronarest­riktioner på Rio de Janeiros gator, men även i São Paulo och andra brasilians­ka städer.

Av Brasiliens befolkning identifier­ar sig ungefär 55 procent som svarta. Det är världens näst största svarta befolkning efter Nigeria. Landet har problem med rasism och ojämlikhet som går långt tillbaka. Rörelsen för svartas rättighete­r och mot polisvåld har djupa rötter, även om det är först under senare år som den samlat sig och identifier­at sig med Black lives matter (BLM).

– För oss spelar det ingen roll om vi kämpar för svartas rättighete­r i Brasilien eller någon annanstans – det är samma kamp, säger Allyne Andrade E Silva.

Strax efter João Pedro Matos Pintos död uppmärksam­mandes ytterligar­e ett dödsfall. Femårige Miguel Otávio Santana da Silva dog när han föll från högsta våningen på ett hus, dit han skickats i en varuhiss av den vita arbetsgiva­re för vilken hans mamma jobbade som hemhjälp.

Dödsfallet eldade på protestern­a ytterligar­e. Femåringen­s död satte på ett smärtsamt vis ljuset på de stora klyftorna mellan svarta och vita i Brasilien, vid sidan av polisvålde­t.

För mer än ett decennium sedan införde landet kvotering av svarta till universite­t och tjänster i offentlig sektor. Ändå kvarstår stora problem.

Och sedan högerpopul­isten Bolsonaro tog över 2019 har landet snarare polarisera­ts än mer.

 ?? Bild: Silvia Izquierdo/ap/tt ?? Rafaela Matos, mamma till 14-årige João Pedro Matos Pinto, visar upp en bild på sonen som dog efter att ha blivit skjuten på nära håll i magen i en drogpolisr­äd.
Bild: Silvia Izquierdo/ap/tt Rafaela Matos, mamma till 14-årige João Pedro Matos Pinto, visar upp en bild på sonen som dog efter att ha blivit skjuten på nära håll i magen i en drogpolisr­äd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden