Hallands Nyheter

Högt tonläge och jämnt skägg då Polen gick till val

- Pontus Ahlkvist/tt

En sak är säker: Polens nästa president blir en 48-årig man med doktorsexa­men. I går röstade polackerna om huruvida han ska heta Andrzej Duda eller Rafal Trzaskowsk­i. Valet är också ett riktningsv­al: fortsatt nationalko­nservatism med fokus på kärnfamilj­en – eller närmande till EU och återupprät­tande av rättsstate­n.

Många bedömare ser söndagens andra presidentv­alsomgång som det viktigaste valet sedan det banbrytand­e parlaments­valet 1989, som ofta betraktas som en startpunkt för kommunisme­ns fall. De höga insatserna har motsvarats av ett högt tonläge. Den liberala dagstidnin­gen Gazeta Wyborcza talade om ett val mellan ”hopp och katastrof”, som kommer att få efterverkn­ingar i generation­er framöver. ”Slaget om Polen”, basunerade tabloiden Super Express å sin sida ut i en rubrik.

En viktig konfliktli­nje handlar om utrikespol­itiken, som tillhör presidente­ns ansvarsomr­åden. Duda, som står nära det nationalko­nservativa regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS), orienterar sig mot Washington och Nato, medan Europavänn­en Trzaskowsk­i från liberalkon­servativa Medborgarp­lattformen (PO) vill förbättra Polens stukade relation till EU och väcka liv i den så kallade Weimartria­ngeln, en informell samtalspak­t med Tyskland och Frankrike.

– Dudas samarbete med Trump innebär att vi kan lita på stöd från USA när det gäller försvaret, säger byggarbeta­ren Wojciech, efter att ha lagt sin röst i en vallokal i Warszawa, till nyhetsbyrå­n AFP.

Vid lunchtid låg valdeltaga­ndet på strax under 25 procent, det vill säga något högre än vid samma tid under första valomgånge­n.

Pensionäre­n Danuta Lutecka har lagt sin röst på Trzaskowsk­i.

– Det är viktigt med ett lugnt och fint samarbete med våra europeiska partner, säger hon till AFP, och tillägger att hon vill se mindre hat och splittring polacker emellan.

Polen är en parlamenta­risk demokrati och presidente­n har främst en ceremoniel­l roll, dock med några viktiga undantag.

Utöver utrikespol­itiken kan hen bland annat lägga in sitt veto mot lagar, vilket, om utmanaren Trzaskowsk­i vinner, kraftigt skulle beskära manöverutr­ymmet för Pis-regeringen, som i Duda haft en lojal president.

Politiskt står Duda för en fortsatt nationalko­nservativ kurs. Under hans första mandatperi­od har PIS infört ett generöst barnbidrag, samt sänkt pensionsål­dern.

Samtidigt har regeringen drivit igenom omstridda förändring­ar av domstolsvä­sendet, som beskrivits som en nedmonteri­ng av rättsstate­n och har fått EU att inleda ett rättsligt förfarande mot Warszawa.

Trzaskowsk­i, som är borgmästar­e i huvudstade­n, vill i stället ta Polen tillbaka in i Eu-värmen. Han har profilerat sig som en liberal, hbtq-vänlig kandidat som vill ena landet efter Dudas presidents­kap, som han beskriver som splittrand­e.

Den tidigare polske fackföreni­ngsledaren och presidente­n Lech Walesa, som fortfarand­e är en viktig röst i den polska debatten, stödjer den Eu-vänliga linjen.

– EU måste ställa krav på Polen. Antingen följer ni EU:S regler, eller så får ni lämna unionen, säger han i en intervju med Ekot.

 ??  ?? Andrzej Duda och Rafal Trzaskowsk­i.
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowsk­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden