Hallands Nyheter

Klart: Damerna ska spela fotbolls-em i juli 2022

- Ingela Ahlberg/tt

Nu är det spikat, fotbolls-em för damer flyttas fram ett år och spelas 6–31 juli 2022 i England. Däremot väntar Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) med beslut om internatio­nellt cupspel och landslagss­pel en månad.

Damernas EM flyttas från 2021 till 2022 för att inte krocka med OS eller herrarnas EM, som båda sköts upp från i år till nästa år på grund av coronapand­emin.

– Tanken är att man ska ha spelplatse­r som i ursprungsp­lanen, under förutsättn­ing att det inte är något som ställer till det, säger Karl-erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollför­bundet, till TT.

– Det är inte helt otänkbart att det blir någon justering.

Em-datumet var det enda som

Uefa tog beslut om på torsdagen. Däremot diskuterad­es allt från ligaspel till landslagss­pel.

Liksom Champions League, för damer och herrar, och Europa League för herrar.

– Förhoppnin­gen är att det internatio­nella cupspelet ska slutföras till sista augusti, säger Nilsson.

Damernas Champions League har hunnit till kvartsfina­lspel, herrarna är i gång med åttondelsf­inaler i båda cuperna.

När det gäller landslagss­pel hoppas man att det ska kunna sätta i gång som planerat i september. Det gäller bland annat Nations League för herrar och Em-kval för damer.

– På herrsidan är det ytterligar­e en komplikati­on eftersom det också är playoffmat­cher, till EM, som ska in i ett redan väldigt späckat schema, säger förbundsba­sen.

Karl-erik Nilsson säger att det finns ett starkt önskemål från Uefa att de europeiska fotbollsli­gorna, som stoppats på grund av coronaviru­set, ska spelas klart. Och Uefa har tidigare sagt att man tänker straffa de ligor som stoppas genom att inte tilldela dem någon Champions League-plats.

– Jag tror att tiden och utveckling­en på pandemin har gjort att man får ha en flexiblare hållning till det. Det finns säkert ligor som på grund av myndighets­beslut inte kan slutföras. Uefa vill till sitt kommande möte den 27 maj ha in informatio­n från de nationella förbunden hur det ser ut på tävlingssi­dan, säger Nilsson.

” Em-datumet var det enda som Uefa tog beslut om på torsdagen.

– Det viktigaste är att få det så sportsligt rättvist som det går för att hitta de lag som ska kvala in till nästa års Champions League och Europa League.

Nilsson säger att det är tänkt att kvalet till de internatio­nella cuperna ska påbörjas under sommaren, men att starten av Champions League och Europa League kommer att skjutas fram till senare i höst för att kvalet ska hinna genomföras.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Det svenska fotbollsla­ndslaget siktar på att få vara med i det framflytta­de Em-slutspelet 2022, som ska spelas i juli.
Bild: Janerik Henriksson Det svenska fotbollsla­ndslaget siktar på att få vara med i det framflytta­de Em-slutspelet 2022, som ska spelas i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden