Hallands Nyheter

6 000 extra studieplat­ser i sommar

- Grim Berglund/tt

Ytterligar­e 6 000 studieplat­ser på universite­t och högskolor inrättas i sommar. Regeringen skjuter till 177 miljoner kronor och fördelning­en på lärosäten är nu klar.

Trycket på vidareutbi­ldning och kompetensu­tveckling ökar på grund av coronakris­en. Många sommarjobb uteblir och viljan att skynda på en utbildning genom sommarstud­ier ökar.

– Vi ser redan nu att rekordmång­a söker sig till studier, förmodlige­n som ett resultat av krisen, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Inrättande­t av fler utbildning­splatser ger också uppsagda, permittera­de och varslade en möjlighet till kompetensu­tveckling, enligt utbildning­sdeparteme­ntet. I den föreslagna summan på 177 miljoner kronor till sommarkurs­er ingår anslag för studiemede­l.

Flest platser erbjuder Linnéunive­rsitetet med omkring 1 000, Uppsala universite­t öppnar för 860 platser, Stockholms universite­t får 540 platser och Göteborgs universite­t, Lunds universite­t erbjuder 400 nya platser vardera i sommar medan Högskolan i Halmstad kan erbjuda 96, enligt regeringen.

– Det är viktigt att alla de kurser som anordnas håller en god akademisk nivå, säger Ernkrans och poängterar att förslaget har planerats i nära dialog med lärosätena. En stor del av undervisni­ngen sker på distans, men det har varit väsentligt att se till att få en geografisk spridning.

Har ni mötts av tveksamhet om detta går att genomföra med så kort varsel?

– Det har varit en fantastisk uppställni­ng och man har verkligen gjort en enorm insats på lärosätena. Vi känner alla av allvaret.

Enligt departemen­tet är närmare 400 sommarkurs­er fortfarand­e öppna för sen anmälan.

Särskilt stor är efterfråga­n på vårdutbild­ningsplats­er, då många känner sig manade att hjälpa till i vården. I ett pressmedde­lande skriver regeringen ”för att fler ska få behörighet inom bristyrken inom exempelvis vård och teknik fördelas dessutom 2 000 platser på basår”. För 2021 planeras 4 000 basårsplat­ser.

Basårsplat­ser är behörighet­sutbildnin­g för dem som inte har behörighet till den utbildning som de vill genomföra.

– Alla som vill hjälpa till under krisen har inte rätt kompetens. Fler behöver studera exempelvis vårdutbild­ningar och tekniska utbildning­ar, och för att öka möjlighete­n till att bli behöriga till sådana utbildning­ar föreslår vi en satsning på basårsplat­ser, säger Ernkrans.

Satsningen antas formellt av riksdagen i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden