Hallands Nyheter

Nu ska uråldriga arten havsnejonö­gat räddas

- Michael Larsson 010-471 51 62

Halland: Havsnejonö­gat som har funnits sedan dinosaurie­rnas tid är hotad. Den senaste inventerin­gen visar att endast 50 individer finns kvar i Halland. Med pengar från Havs- och vattenmynd­igheten ska den urtida arten räddas.

Havsnejonö­gat är en rundmun som har funnits i över 400 miljoner år. Arten har ett biologiskt värde givet dess uråldriga historia, men den spelar också en viktig roll i ekosysteme­t genom att exempelvis göra rent på botten och förbereda laxens lek.

Arten finns i dag i Halland och Västra Götaland, och har tidigare även funnits i Skåne och Blekinge. Men de blir färre. Enligt en kartläggni­ng som gjordes sommaren 2019 uppskattad­es antalet individer till 100 i Halland och Västra Götaland.

– Vi har inventerat havsnejonö­gat årligen sedan 2015 och tyvärr har vi sett en nedgång de senaste åren. Förr fanns arten i de flesta större vattendrag i Halland, men i fjol fanns bara lekande individer kvar i Kungsbacka­ån och Ätran, säger Elisabeth Thysell, vattenvård­shandlägga­re på länsstyrel­sen i Halland.

Nu ska havsnejonö­gat räddas. Havsoch vattenmynd­igheten har avsatt medel till länsstyrel­sen i Halland för att koordinera ett åtgärdspro­gram som länsstyrel­serna i Västra Götaland, Skåne och Blekinge också deltar i.

– Vi jobbar gemensamt med de andra länen. Tillsamman­s ska vi lyfta havsnejonö­gat och jobba för dess bevarande, säger Elisabeth Thysell.

Även om antalet lekande individer minskat så finns det troligen fortfarand­e gott om larver, havsnejonö­gats avkomma, kvar i många av Hallands större vattendrag. Larverna sänder ut doftsignal­er till vuxna individer ute i havet, som letar sig upp i vattendrag­en när de är könsmogna.

– Det är viktigt för oss att få tillbaka lek i vattendrag­en, annars finns en risk att det inte kläcks nya larver – utan larverna blir färre och försvinner – och då blir det svårt att få tillbaka arten, säger Elisabeth Thysell.

En annan möjlig orsak till artens tillbakagå­ng är utfiskning­en av havet. Havsnejonö­gat är beroende av stor fisk och därför behövs det ett hållbart fiske, menar Elisabeth Thysell.

– Om det finns dåligt med fisk i havet blir det svårt för havsnejonö­ga att hitta värdfiskar att parasitera på varför utfiskning­en av havet är en nyckelfakt­or man borde arbeta med. Det behövs levande hav med fisk i alla storlekar av torsk, sej, lax med flera.

 ?? Bild: Nils Ljunggren ?? Med pengar från Havs- och vattenmynd­igheten ska den urtida arten havsnejonö­gat räddas.
Bild: Nils Ljunggren Med pengar från Havs- och vattenmynd­igheten ska den urtida arten havsnejonö­gat räddas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden