Hallands Nyheter

Spöklik resa genom Europa under coronan

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Varberg: Carina och Kaj Carlssons husbilsres­a genom Europa liknade en skräckfilm.

– Det kändes lite obehagligt,säger Kaj från Träslövslä­ge.

Carina och Kaj Carlsson, från Träslövslä­ge, blev i början av mars fast i Spanien när de skulle fira Kajs pension. Deras husbil brakade ihop i samma veva som coronapand­emin bröt ut i landet. Efter två och en halv vecka i karantän på hotell i staden Elche fick paret till slut ut sin husbil från verkstaden.

Då började en högst ovanlig resa hem till Sverige.

– Vi körde mot Frankrike men tänkte att det skulle bli svårt att ta sig från Spanien. Men det var inte en människa vid gränsen. Det var bara att köra rakt igenom, det kändes jättekonst­igt, säger Kaj Carlsson.

– Det var ju mycket tal om att Frankrike hade stängt sina gränser. Jag tittade efter ställplats­er för jag trodde att vi skulle bli stående där.

I Frankrike stannade Kaj och Carita till vid två ställen för att övernatta.

– Vi åkte in i en by som ligger i ett vindistrik­t. Det var inte en människa ute och inte ett enda fordon förutom vår husbil. Det kändes faktiskt lite obehagligt, säger Kaj.

Shopping av mat skedde genom luckor där de fick skjuta in sitt bankkort och få ut en vara, exempelvis en baguette.

– Man fick känslan av att vara med i en film där man tagit bort alla människor och alla bilar. Det var väldigt konstigt.

Resan fortsatte genom Luxemburg och in i Tyskland. Inte heller här gjordes några som helst kontroller. Kaj och Carita kunde köra genom Tyskland och på en nästan öde autobahn.

– Det var vi och lastbilar men nästan inga personbila­r.

Inte heller Danmark, som ju stängt sina gränser, innebar problem. Kaj hade via en app fått informatio­n att turister hade fri transfer genom landet. Till slut kunde de parkera husbilen utanför hemmet i Träslövslä­ge.

– Det var fruktansvä­rt gott att komma hem. Vi hade ju gått på högvarv ganska länge. Så första veckan vilade vi, vi var väldigt trötta, säger Kaj Carlsson.

Då uppstod nästa fråga: skulle de sätta sig själva i karantän igen, nu i hemmet?

– Jag kunde inte hitta några tydliga uppgifter om det. Vi ville ju träffa barn och barnbarn men vi valde självmant att stanna hemma i två veckor, säger Kaj.

Carita har börjat arbeta igen men för Kaj fortsätter pensionärs­livet. Det lär dock dröja ett tag innan paret ger sig ut i Europa med sin husbil. Fast Kaj verkar ändå ta utflykten med de dramatiska inslagen med ro.

– Jag gick ju i pension den 7 februari och det här skulle vara min avkoppling­sresa. Det blev ju en god början på min pension, skrattar han.

 ?? Bild: privat ?? Kaj och Carita Carlsson andas nu ut hemma i Träslövslä­ge, efter en lång och bitvis märklig hemresa från Spanien.
Bild: privat Kaj och Carita Carlsson andas nu ut hemma i Träslövslä­ge, efter en lång och bitvis märklig hemresa från Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden