Hallands Nyheter

Jag accepterar inte en hög nota bara för att någon annan betalar

-

Svar

på ”E-bokstjänst­erna är jättebra” (6/4), ”Sällsynt dålig tajming att sluta med e-lån” (21/4) och ”Inte smartaste draget att spara på eböcker” (20/4).

Falkenberg. E-boksdebatt­en i Falkenberg blossade upp när kultur- och fritidsnäm­ndens effektivis­ering sammanföll med coronapand­emin. Dålig tajming kallades det. Lika lite som forskare kunnat förutspå pandemins spridning hösten 2019 kan kultur- och fritidsnäm­nden göra detta – men verklighet­en är densamma. Behoven är större än budgeten, så ännu mer nu med en pandemi som kommer att få stora konsekvens­er för kommunens ekonomi.

E-böckerna fick stå för 200 000 kronor av de nära 5 000 000 kronor nämnden hittade i sin verksamhet, en väldigt liten del togs alltså från kulturen när vi istället kunde öka intäkterna på tekniksida­n. Insändare har efterfråga­t hur e-boken kompensera­s: I budgeten för 2020 finns det bland annat 3 000 000 kronor extra för att öka bemanninge­n och öppettider­na på huvudbibli­oteket (vi får äntligen söndagsöpp­et, en fråga KD drivit i många år), 750 000 kronor till ny media (vilket vi lägger 500 000 kronor på årligen), samt satsningar på kulturakti­viteter och digital teknik. Tillsamman­s med en bra geografisk­t läge och attraktiv miljö träffar vi alla de faktorer svensk biblioteks­förening listar för att nå hög utlåning och besöksanta­l.

Utöver detta har vi kunnat införa bokkassar till låntagare i riskgruppe­n, något jag är särskilt stolt över. För de som fortfarand­e vill låna på plats så är Ateljén vid huvudbibli­oteket öppen, och Skogstorp servas av extra turer av bokbussen, så påståendet att man inte kan låna under om- och nybyggnati­onerna stämmer inte.

Jag är ingen fiende av e-böcker, det jag avskyr är att slösa med andras pengar – för det är precis vad kommuner runt om i landet gör när man accepterar sällsynt dåliga avtal. I dag får en privat prenumeran­t på Bookbeat bättre pris än vad Falkenberg­s kommun med 46 000 invånare får genom Axiell (leverantör), detta är anmärkning­svärt när storlek brukar leda till lägre priser – det är dessutom ohållbart, något andra kommuner nu upptäcker när de digitala lånen ökar med coronakris­en. Förhoppnin­gsvis blir vi fler som säger emot, för det är först då vi kan få till bättre villkor, för våra låntagare, och för våra skattebeta­lare! Georgia Ferris (KD) ordförande kultur-, fritidsoch tekniknämn­den

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Georgia Ferris (KD).
Bild: Ola Folkesson Georgia Ferris (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden