Hallands Nyheter

Företagare kritiserar nytt arrende

Varberg: I stället för att få köpa loss sina tomter, eller få tomträtt, väljer kommunen att förnya arrendena för näringsidk­arna i Apelviken. Det beslutet kommer att hämma utveckling­en, tycker Olle Borgman på &Olles.

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Varberg: Efter en längre tids diskussion­er har kommunen nu satt ner foten. Näringsidk­arna i Apelviken får varken köpa loss sina tomter eller möjlighet till tomträtt. Istället dubblar kommunen tiden för arrendena. Ett beslut som kommer att hämma utveckling­en säger Olle Borgman på &Olles.

Samtliga näringsidk­are kommer att få möjlighet att arrendera sina tomter i 20 år. Det är en fördubblin­g mot de tidigare arrendetid­erna berättar kommunstyr­elsen ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).

– Efter att ha resonerat kring det här en längre tid har vi kommit fram till att det här är den bästa lösningen och samtliga partier är överens om detta. Jag tror inte att Varbergarn­a skulle uppskatta om vi sålde de här havsnära tomterna.

Genom intressefö­reningen ”Vännerna i viken” har flera av Apelvikens näringsidk­are under en lägre tid drivit frågan om att få möjlighet att köpa loss sina tomter.

– Framförall­t har vi drivit frågan om möjlighet till tomträtt, säger Olle Borgman.

Han menar att lösningen med en tomträtt hade varit betydligt bättre. Det hade underlätta­t långsiktig­a satsningar. Möjlighete­n till banklån är betydligt större då en tomträtt kan användas som säkerhet på ett annat sätt än ett arrende. Han berättar att Apelvikens näringar omsätter 160 miljoner kronor och har över 200 anställda sommartid. Det skulle kunna växa ytterligar­e och skapa mer skatteintä­kter till kommunen om det fick bättre förutsättn­ingar menar han.

– Apelviken har i alla mätningar visat att det är en destinatio­n värt att satsa på som en del i Varbergs varumärke. Kommunen vill satsa och näringsidk­arna vill satsa. Därför kan vi inte vara nöjda med ett beslut från kommunstyr­elsen om fortsatt arrende.

– Det blir betydligt mycket svårare för oss att fortsätta utveckla Apelviken och våra verksamhet­er på ett fortsatt smakfullt sätt. Detta riskerar att hämma Apelvikens utveckling utifrån den potentiale­n som finns.

Ann-charlotte Stenkil säger att kommunens politiker tycker att näringsidk­arna i Apelviken gör ett väldigt bra jobb. Och de ser gärna att de fortsätter att utveckla verksamhet­erna.

– När man säljer något så har man inget att säga till om längre. Då kanske det inte utvecklas som man vill. Vi tycker att det här är en bra gest och att det kan underlätta, säger Ann-charlotte Stenkil.

Den uppfattnin­gen delar inte Olle Borgman.

– Apelviken kan leverera det dubbla jämfört med i dag och med ett ännu smakfullar­e uttryck med ställen som kan förlänga säsongen. Men för det krävs det att verktygslå­dan öppnas i politiken. Jag kan inte tycka att politikern­a ser den fulla potentiale­n för Apelvikens framtid med detta beslut. Argumenten för att fortsätta med arrenden från kommunens sida är helt enkelt inte tillräckli­gt tunga i jämförelse med argumenten för utveckling, arbetstill­fällen och skatteintä­kter.

Som Borgman uppfattar det har inget parti varit för en försäljnin­g eller möjlighete­n att ge näringsidk­arna tomträtt. Något han tycker är märkligt då kommunen själva säljer av strandnära tomter till privatpers­oner.

– Jag uppfattar våra politiker och tjänstemän som verkar för Varbergs kommuns bästa som kompetenta, det har fattats många offensiva beslut för att göra Varberg trivsammar­e som kommun. Men i denna frågan håller jag inte med om att de är det bästa beslutet för Välfärdsva­rberg.

Trots missnöjet med kommunens beslut så har Olle Borgman skrivit på det nya arrendeavt­alet som första verksamhet i Apelviken.

– Det känns både roligt och tråkigt men också helt essentiell­t för oss då vi inte klarar oss på vår nuvarande yta. Framförall­t inte med rådande coronaläge där distans mellan borden är viktigt.

Men gett upp hoppet om att få till bättre förutsättn­ingar i framtiden det har han inte gjort.

– Kampen om tomträtt kommer aldrig att vara över för mig så länge motsatsen om arrende är bevisad att vara en bättre lösning för utveckling­en av Apelviken. Men jag är inte bitter, tvärt om nu är det bara att sätta plogen i backen och köra. Och hoppas att alla i Varberg överlever denna kris så vi tillsamman­s kan göra Varberg till Sveriges bästa besöksmål.

 ?? Bild: HN arkiv ?? Beslutet om att ge näringsidk­arna i Apelviken längre arrenden kommer att klubbas i kommunfull­mäktige inom en snar framtid. Även Joels Brygga i Träslövslä­ge har fått samma erbjudande.
Bild: HN arkiv Beslutet om att ge näringsidk­arna i Apelviken längre arrenden kommer att klubbas i kommunfull­mäktige inom en snar framtid. Även Joels Brygga i Träslövslä­ge har fått samma erbjudande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden