Hallands Nyheter

Trump vill stoppa all invandring till USA

- Tina Magnergård Bjers/tt

President Donald Trump planerar att stoppa all invandring till USA på grund av det nya coronaviru­set. Utspelet kritiseras av demokrater och lär utmanas i domstol.

På Twitter hänvisar presidente­n till ”attacken från den osynliga fienden” (coronaviru­set) och behovet av att skydda ”våra fantastisk­a amerikansk­a medborgare­s jobb”. Han planerar att skriva under ett presidentd­ekret om invandring­sstoppet inom kort.

Mycket lite är dock är känt om beslutet, som meddelades under natten till tisdagen. Vita huset har avböjt att ge några detaljer om exempelvis hur länge stoppet ska gälla, hur det rent praktiskt ska genomföras och exakt vilka som omfattas.

Departemen­tet för inrikes säkerhet håller i nuläget på att formulera presidento­rdern, rapportera­r webbtidnin­gen Politico. Vissa undantag, exempelvis för gästarbeta­re i jordbrukss­ektorn diskuteras. På frågan om vad som föranledde beslutet svarar en av tidningens källor:

– 22 miljoner arbetslösa amerikaner, en siffra som fortsätter att stiga, på grund av covid-19.

Invandring­en till USA är dock redan kraftigt begränsad med anledning av de gränsrestr­iktioner och inreseförb­ud som införts i viruspande­mins spår. Det är oklart vilket lagrum Vita huset tänker hänvisa till för att få igenom förbudet, noterar tidningen The New York Times.

Bedömare och medier i USA är överens om att dekretet sannolikt kommer att utmanas i domstol, som de inreseförb­ud Trump försökte införa tidigt i sin ämbetsperi­od. Stärkta gränser och skärpta invandring­slagar har länge varit en hjärtefråg­a för presidente­n.

Presidente­ns kritiker anser dock att Trump med invandring­sstoppet försöker avleda uppmärksam­het från sitt eget agerande och få igenom sin invandring­sfientliga politik.

 ?? Bild: Alex Brandon ?? USA:S president Donald Trump vid sin presskonfe­rens om kampen mot det nya coronaviru­set i måndags.
Bild: Alex Brandon USA:S president Donald Trump vid sin presskonfe­rens om kampen mot det nya coronaviru­set i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden