Hallands Nyheter

Stockholm tros ha passerat virustoppe­n

-

Toppen av virussprid­ningen är nådd i Stockholm och nu förväntas färre fall per dag, enligt Folkhälsom­yndigheten­s analys. Myndighete­n rapportera­r även att 1 765 personer i Sverige har avlidit i sviterna av covid-19, en ökning med 185 personer det senaste dygnet.

– Det har varit helg och nu kommer ett större antal fall in samma dag, men egentligen är de utspridda på många dagar bakåt, säger biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten på myndighete­rnas dagliga pressträff.

Än så länge har 15 322 personer bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige, men utifrån ett rullande medelvärde på sju dagar kan man se att kurvan av smittade börjar plattas ut, säger Wallensten.

Antal personer som intensivvå­rdas har inte rört på sig heller, säger han.

Enligt beräkninga­r som Folkhälsom­yndigheten har genomfört bedöms en tredjedel av Stockholms läns invånare vara smittade den första maj.

– Vi har kommit fram till att flest nya fall i Stockholm inträffade 15 april. Alltså redan för en knapp vecka sedan var toppen nådd enligt den här modellen. Sedan kan vi förvänta oss färre fall per dag, säger Wallensten.

Det är bland annat en kombinatio­n av antalet immuna och restriktio­ner som leder till att viruset får svårt att sprida sig.

– Att vi får en nedgång i fall beror inte bara på att folk blir immuna, det beror också på att vi har de här restriktio­nerna och upprätthål­ler dem.

Anders

En tredjedel är dock inte nog för att uppnå flockimmun­itet, säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsom­yndigheten, och ansvarig för modellerin­gsstudien. Hon noterar dock att mörkertale­t är väldigt stort.

– Den andel som inte är bekräftade fall i vården är väldigt stor. 99 eller högre än 99 procent av alla fall är obekräftad­e, säger hon.

Då borde dödlighete­n vara mycket lägre än siffror man har hört hittills?

– Om det är så blir ju det en konsekvens, absolut, säger Brouwers, men tillägger att dödlighet inte är något man har räknat på.

Att toppen tros vara nådd i Stockholm innebär dock inte på något sätt att stockholma­rna ska pusta ut, säger Anders Wallensten.

– Tillsamman­s kan vi bromsa smittan. Och vi måste fortsätta göra det, även om det känts som vi nått platån. Det ökar inte längre, men det innebär inte att det inte blir mycket smittsprid­ning. Enligt modellen är två tredjedela­r fortfarand­e osmittade.

 ??  ?? Wallensten
Wallensten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden