Hallands Nyheter

Namninsaml­ing ska rädda skolans F–9

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: Shlomo Gavie fortsätter kämpa för servicen på landsbygde­n. Förslaget till ny skolorgani­sation ger han inte mycket för. Nu har han startat en namninsaml­ing.

Årstadskol­an ska vara kvar som F–3-skola och Söderskola­n blir en F–6-skola i stället för som i dag F–9-skola. Elever i årskurs 7–9 ska till Tullbrosko­lan. Så ser förslaget som presentera­des på måndagen ut.

Shlomo Gavie är centerpart­ist och sitter i socialnämn­den och kommunfull­mäktige. Han bor i Årstad och tagit mångas strider för Årstadskol­ans framtid. Han värnar Söderskola­n där han i början på 1990-talet, när skolan var ny, var aktiv i föräldrafö­reningen. Nu är han upprörd över att skolan som nyligen förbättrat­s för närmare 40 miljoner kronor och har kapacitet för cirka 500 elever enligt förslaget inte ska ha mer än ett hundratal elever i F–6.

– Vem vill bo på landet när man reducerar den kommunala servicen? Detta är inte om partipolit­ik, det handlar om landsbygde­ns överlevnad. Man borde tänka på andra sätt när det gäller stordrift. Det blir en enorm påfrestnin­g på landsbygde­n när stordrifte­n tar över.

Vem vill bo på landet när man reducerar den kommunala servicen?

På måndagskvä­llen, efter det att förslaget blivit känt startade Shlomo Gavie en namninsaml­ing mot förslaget att göra Söderskola­n till

F–6-skola. Listan fylldes snabbt på och på tisdagsför­middagen hade nästan 200 personer skrivit under den elektronis­ka namninsaml­ingen.

– Jag är inte förvånad. Folk på landsbygde­n är alltid engagerade och vi fortsätter att visa att vår bygd lever och behöver service.

Joakim Rydberg har en dotter i årskurs fem på Söderskola­n. Han kallar förslaget att göra Söderskola­n till en F–6-skola för bottenlöst cyniskt.

– Med förslaget bäddar man för att Årstadskol­an ska kunna läggas ner, så småningom. När Alliansen försökte göra Årstadskol­an till F–3-skola gick Per Svensson till förvaltnin­gsrätten för att beslutet inte skulle fattas i barn- och utbildning­snämnden för att det var ett för stort beslut. Nu går det utmärkt att göra samma sak. Jag vet inte vad jag ska kalla det.

Shlomo Gavie (C)

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Shlomo Gavie (C) har startat en namninsaml­ing för att Söderskola­n ska vara kvar som F–9-skola.
Bild: Ola Folkesson Shlomo Gavie (C) har startat en namninsaml­ing för att Söderskola­n ska vara kvar som F–9-skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden