Hallands Nyheter

Elin Lindecrant­z är i karantän i Barcelona

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: Falkenberg­skonstnäre­n Elin Lindecrant­z har ett nytt projekt – att måla av män från dejtingapp­en Tinder.

Coronakara­ntänen i Barcelona har fått Elin Lindecrant­z från Falkenberg att börja måla av män i dejtingapp­en Tinder. – Det är en slags hatkärleks­förklaring till Tinder, säger hon.

Har du kollat kontot @tribute_ to_tinderman på Instagram? Där finns ett tvåsiffrig­t antal målningar av män på Tinder.

Men det har egentligen ingenting med dejtande att göra, eftersom det är ett konstproje­kt.

Idén föddes när Spanien sattes i karantän och 34-åriga Elin Lindecrant­z inte längre kunde gå till sin konstnärss­tudio hos Tangent Project i Barcelona.

– I vanliga fall målar jag stora landskapsb­ilder i olja, lite åt det abstrakta hållet. Nu behövde jag hitta något som jag kunde göra i ett litet format med enklare material som akrylfärge­r och pastellkri­tor, som torkar supersnabb­t och är lätta att använda.

Valet föll på Tinder, där falkenberg­aren Elin blev intressera­d av hur man ser på sig själv och ensamheten under isoleringe­n när bara mataffärer och apotek är öppna. Hon började helt enkelt måla av bilderna hon såg i dejtingapp­en.

– Jag funderade mycket på relationer och mänskliga behov av kontakt. De jag målar av har jag inte matchat med eller pratat med och jag ändrar namnen. Men jag tror att de skulle kunna känna igen sina egna fotografie­r.

Målningarn­a är utlagda på Instagram och i stories har några av dem även fått textrader av typen (översatt från engelska): ”Jamie vill träffa en speciell tjej. Någon som tar hand om honom, som hans frisör och tatuerar gör. Jamie är en optimist”.

Eller: ”Leonard kollar Tinder medan han röker en cigarett. Ifall den blonda tjejen vaknar och han måste säga hennes namn”

Vad är idén bakom texterna? Kan de tolkas som nedlåtande?

– Att addera texter och storytelli­ng har mest varit ett kul sätt att utforska Instagrams funktioner på och möjlighet till interaktio­n. Jag vet inte om jag ser ner på männen. När det blir skruvat är det min personligh­et som kommer fram. Det kan nog de som känner mig märka, säger Elin under telefonsam­talet, och fortsätter:

– Allt baseras på mina erfarenhet­er, tankar och känsla kring Tinder och andra dejtingapp­ar som jag har testat. Jag har själv varit på både bra och dåliga dejter. Tinder berör och väcker många känslor.

Hur ser du på integritet­saspekten?

– Jag förstår att det ligger i gränslande­t. Jag vill undersöka vilka bilder vi lägger upp på oss själva och delar med främlingar. Projektet hade inte varit möjligt för bara tio år sedan.

Elin tycker att Tinder speglar vår tid. Genom att titta på en bild bara några sekunder ska man avgöra om det är en person man kan passa ihop med och kanske kunna träffa i verklighet­en.

– Jag vill inte predika en viss etik och moral. Det är helt privat, även om jag tänker att det kan bli en utställnin­g i framtiden. Att se målningarn­a i en annan kontext, som ett galleri, blir en annan upplevelse.

Hon har inte marknadsfö­rt sitt Instagramk­onto och har inte särskilt många följare ännu.

– Många vänner är nyfikna, så vi får se vad som händer.

Vid sidan av sitt konstnärsk­ap arbetar Elin Lindecrant­z med det hon är utbildad till på Ky-akademien i Göteborg, som art director och grafisk designer.

– Jag flyttade till Barcelona för drygt fem år sedan och frilansar härifrån. Jag har mestadels svenska kunder och sedan är jag även dj ibland. Men den senaste månaden har alla här varit i karantän.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Elin Lindecrant­z bor sedan fem år i Barcelona, där hon är konstnär, precis som farfar Bertil (1926–1997), art director och grafisk designer.
Bild: Privat Elin Lindecrant­z bor sedan fem år i Barcelona, där hon är konstnär, precis som farfar Bertil (1926–1997), art director och grafisk designer.
 ?? Bild: Elin Lindecrant­z ?? Några av målningarn­a på män från dejtingapp­en Tinder som syns på Instagramk­ontot @tribute_to_tinderman.
Bild: Elin Lindecrant­z Några av målningarn­a på män från dejtingapp­en Tinder som syns på Instagramk­ontot @tribute_to_tinderman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden