Hallands Nyheter

Förlagen kräver besked ifall det blir en bokmässa

- Hilda Djupenströ­m/tt

De svenska förlagen tvivlar på att Bokmässan i Göteborg blir av i höst – och kräver tydligare kommunikat­ion från arrangören. – Många av våra medlemmar tänker: är det verkligen möjligt att genomföra en bokmässa som vi har gjort tidigare år? Och finns det en plan B? säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggare­föreningen till Svensk Bokhandel.

Förlagen är i vanliga fall mitt uppe i förberedel­serna inför höstens bokmässa, men på grund att många evenemang ställts in och begränsats på grund av coronaviru­sets spridning är det många som avvaktar med att boka upp författare och planera sitt program.

Men nu vill de inte vänta längre, enligt Svensk Bokhandel som talat med Förläggare­föreningen och Nordiska oberoende förlags förening. Föreningar­na kräver i ett brev till Bokmässans arrangörer besked om – och hur – mässan arrangeras lämnas senast i maj.

– Det känns lite svårt att i dag tänka sig att stå på ett mässgolv, att skicka medarbetar­e och författare, som inte alla är purunga, till mässan i fyra dagar. Mässan måste ta täten i de här frågorna och komma med förslag som vi sedan kan ta ställning till, för det är de och inte vi som är arrangörer, säger Eva Gedin, ordförande i Förläggare­föreningen, till sajten.

Mässan måste ta täten i de här frågorna och komma med förslag som vi sedan kan ta ställning till.

Eva Gedin

ordförande i Förläggare­föreningen

Mässansvar­iga Frida Edman har fått och besvarat brevet, och hon utlovar mer informatio­n i nästa vecka.

– Vår förhoppnin­g är och har varit att Bokmässan ska kunna äga rum som planerat men vi inser att vi behöver titta på hur vi i sådana fall gör mässan och vilka förändring­ar vi kan göra. Det är vår plan A. Plan B handlar om att ställa om Bokmässan och göra den på ett mer effektivt sätt eller i andra typer av format, säger hon till Svensk Bokhandel.

Att skjuta upp mässan är inte ett alternativ som arrangörer­na tittar på, men däremot kan det bli aktuellt att arrangera den i mindre format eller via digitala plattforma­r, förklarar hon.

 ??  ?? Eva Gedin.
Eva Gedin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden