Hallands Nyheter

En ny slags vardag

-

Bemanninge­n på intensivvå­rdsavdelni­ngen, IVA, på sjukhuset i Varberg är just nu dubblerad. De planerade operatione­rna är inställda och sköterskor från narkosavde­lningen och operations­avdelninge­n har kallats in för att underlätta arbetet för ordinarie personal. Vivian Ruud jobbade nyligen dubbla pass och den semester som var inbokad i april kommer antagligen bli jobb i stället.

– Man kan ju ändå inte åka någonstans och IVA behöver all hjälp de kan få just nu, säger hon.

Hon är inne på sitt 27:e år som intensivvå­rdssköters­ka på sjukhuset i Varberg. Trots hennes långa erfarenhet har Vivan Ruud aldrig varit med om någon situation som liknar det hon just nu upplever.

– Vi har mycket fler patienter än vanligt och arbetsmilj­ön är helt annorlunda. I stället för en Iva-avdelning har vi nu tre stycken. Två av dem är till för coronapati­enter i behov av respirator­vård.

Hon beskriver en arbetsvard­ag som har blivit mer fysiskt ansträngan­de, delvis beroende på att personalen nu använder sig av full skyddsutru­stning som innebär mössa, andningssk­ydd, skyddsglas­ögon, heltäckand­e plastförkl­äden och handskar.

– Det tar längre tid än vanligt att ta på sig utrustning­en och det är otroligt varmt. Vi kan inte röra oss fritt ut från salen på samma sätt som innan, så nu får vi stanna inne hos patientern­a i tre–fyra timmar innan vi får en paus. Det är slitsamt och tar mycket energi.

Vivian upplever också att den psykiska stressen är högre än normalt. Dels finns det en oro över om skyddsutru­stningen kommer att räcka och dels handlar det om att anhöriga, som i vanliga fall är välkomna, inte längre släpps in.

– Nu sitter vi i telefon och berättar att deras anhöriga ligger i respirator och har väldigt svårt med andningen och att organen sviktar och försöker få dem att förstå vidden av det. De måste ta livsavgöra­nde beslut över telefon. Det är en stressande situation och tär på både dem och oss.

Det är dock inte enbart en högre arbetsbela­stning med mer stress som Iva-personalen upplever just nu. Vivian märker en starkare kollegial gemenskap – personalen ställer upp och ställer om i en arbetsvard­ag som ändras för varje dag som går.

–Jag är oerhört stolt över oss och det arbete vi gör. Nästan alla jobbar extra, man anpassar sig och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden