Hallands Nyheter

Arbetslösh­eten fortsätter upp i takt med pandemin

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Halland: Ökningstak­ten av antalet varsel beskrivs som historisk. I dag är 388 000 personer utan jobb. Av dem bor 9 902 i Halland. Ungdomar och människor utan arbetserfa­renhet drabbas hårdast. Samtidigt är trycket stenhårt på den redan bantade Arbetsförm­edlingen.

Antalet varsel om uppsägning­ar duggar tätt i coronakris­en spår. 42 415 personer i Sverige drabbades i mars, varav 567 rörde anställnin­gar i Halland – och de blir fler.

En ny undersökni­ng som Västsvensk­a Handelskam­maren just gjort visar dessutom att de västsvensk­a företagen ser ”mycket negativt” på konjunktur­en de närmaste tre månaderna,

”Vi ser däremot i bedömninga­rna på tolv månaders sikt att företagen väntar sig både en botten och en vändning inom en överskådli­g framtid, vilket är glädjande”, säger vd Johan Trouvé i ett pressmedde­lande.

Antalet inskrivna hos Arbetsförm­edlingen var 44 000 fler i mars jämfört med samma månad förra året. Arbetslösh­eten i riket är därmed 7,6 procent, enligt AF:S månadsstat­istik. Procentsif­frorna avser andelen av den registerba­serade arbetskraf­ten.

Halland ligger bättre till med en arbetslösh­et på 6,9 procent. En ökning från 5,8 procent i mars förra året.

– Halland har haft goda förutsättn­ingar i många år och alltid varit en av de tre län som legat lägst över tid. När det sker svängninga­r brukar vi komma in senare, säger Lasse Öhlund, arbetsförm­edlingsche­f i Halland.

Arbetsförm­edlingen bedömer att ökningen av arbetslösa fortsätter på grund av pandemin och hävdar att man sätter in resurser för att möta detta. Samtidigt genomgick

Arbetsförm­edlingen nyligen ett stålbad då tusentals jobb på myndighete­n försvann.

Lasse Öhlund medger att trycket är hårt. Man inriktar sig på det mest akuta och tvingas jobba över länsgränse­rna med till exempel personliga distansmöt­en på nätet.

– Vi har en minibemann­ing på kontoren nu, många jobbar hemifrån. Pressen på arbetsförm­edlarna är jättehög. Samtidigt har vi den bemanning vi har och kommer inte att bli fler, säger han.

– Det som händer nu är exceptione­llt och en jätteutman­ing, Men det viktigaste är att företagen och de arbetslösa får den ersättning de har rätt till.

Ett exempel för att underlätta är en ny samlingspl­ats för annonser på Platsbanke­n under namnet #jobbjustnu. Under onsdagen låg där 2 342 lediga jobb med omgående tillträde.

Man har också tillfällig­t avskaffat kravet att de arbetssöka­nde ska lämna in aktivitets­rapporter varje månad.

Det medför mindre risk för smitta vid besök och avlastar personalen som slipper göra kontroller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden