Hallands Nyheter

Framöver ska världsarve­n bli bättre och inte fler

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Varberg: Radiostati­onen i Grimeton välkomnar den nya världsarvs­strategin som Riksantikv­arieämbete­t har jobbat fram på uppdrag av regeringen. Mycket är bra, men de hade hoppats på en något vassare strategi.

– Det är bra att detta har kommit till. Vi har efterfråga­t det länge, säger Camilla Lugnet, Radiostati­onen i Grimetons VD.

Den nya strategin handlar framförall­t om att ta fram en ny viljeriktn­ing för de svenska världsarve­n.

Tidigare har fokus legat på att få fram fler världsarv nu vill man rikta in sig på att utveckla och tillgängli­ggöra de som redan finns.

– Det är jättevikti­gt att den här strategin har kommit till, säger Camilla Lugnet.

Arbetet med att ta fram strategin har pågått i nästan två år. Det är Riksantikv­arieämbete­t som har lett och utfört arbetet i nära dialog med världsarve­n. Strategin presentera­des för regeringen under hösten. Arbetet kommer nu att gå över i att ta fram handlingsp­laner och kommunikat­ionsplaner för hur man ska arbeta framöver .

– När det är klart så tror jag att det kommer att bli mer konkret vilka förändring­ar som kommer att behöva ske och hur ska vi jobba generellt. I nuläget påverkas vi inte så mycket.

Under tiden man har tagit fram strategin har man samlat in synpunkter från såväl nationella och regionala som lokala aktörer. Något så omfattande arbetet kring världsarve­n har aldrig gjorts tidigare.

– När man nu äntligen gjorde detta så hade vi hoppats på att det skulle bli mer vid det här laget. Men vi har förståelse för att det måste få växa fram. När det är dags att revidera den så kanske den kan bli lite vassare, säger Camilla Lugnet.

 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Camilla Lugnet är vd för världsarve­t i Grimeton.
Bild: Stefan Johansson Camilla Lugnet är vd för världsarve­t i Grimeton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden