Hallands Nyheter

Sofia Nerbrand: Det bästa decenniet i mänsklighe­tens historia

- Sofia Nerbrand Liberal skribent

Det decennium som vi nu lämnar har varit det bästa i mänsklighe­tens historia. 28 procent av allt välstånd som någonsin skapats, alstrades under de senaste tio åren. Under 2010-talet har 158 000 personer lämnat extrem fattigdom – varje dag. Medellivsl­ängden har ökat från 69,5 år till 72,6 år. Trots global uppvärmnin­g minskade antalet dödsfall orsakade av klimatrela­terade olyckor med en tredjedel. Och andelen människor som lever i ofria länder minskade från 34 till 26 procent.

Detta är bara ett axplock av bra saker som sker över lite tid, men som vi tenderar att missa i nyhetsrapp­orteringen. Exemplen är sammanstäl­lda av författare­n Johan Norberg och stiftelsen Warp Institute har tagit ett initiativ till att samla fler i ett öppet dokument på internet. Fyll gärna på.

Warp Institute argumenter­ar på goda grunder för att det bästa tillfället att födas är just nu. Det finns anledning att vara optimist inför framtiden. Inte minst teknikrevo­lutionen och graden av innovation är hoppingiva­nde. Människans inneboende skaparkraf­t, empati och förmåga till samarbete är det också.

Fundera till exempel ett ögonblick på hur kombinatio­nen av lokal elprodukti­on, bättre batterier och förarlösa fordon kommer att förbättra transporte­r. Utsläpp, trängsel, parkerings­problem och kostnader kommer att minska radikalt. Vardagen kommer att bli enklare och fritid frigöras.

Eller ta vår hälsa. En flod av metoder för att förstå, förebygga och bota sjukdomar håller på att växa fram. Förbättrad bilddiagno­stik, AI och population­sstudier ökar kunskapern­a om folkhälsan radikalt. Snart kommer också en smart bh som kan upptäcka cellföränd­ringar i brösten på ett tidigt stadium och en smart toalett för hemmabruk som analyserar avföring och urin.

Men när samhällsde­batten dryper av negativt tänkande och dåliga nyheter, tror få att världen blir bättre. Människan är inte bra på att se sina egna framsteg och om vi trots allt ser dem är vi dåliga på att begripa vad de beror på.

” Vårt inbyggda negativite­tsfilter gagnade oss förr, men sinkar oss idag.

”Du har fel om tillstånde­t i världen, du har fel om vad det beror på och ändå är chansen liten att du ändrar din åsikt”, som docenten Andreas Bergh sammanfatt­ar det i sin bok “Två filter”. Han pekar på att vi har ett inbyggt ”negativite­tsfilter” som gagnade oss förr när vi levde i en betydligt farligare värld, men som tvärtom sinkar oss i dag. Dessutom skapar vi själva ofta ett filter till genom att omge oss av likasinnad­e som bekräftar och förstärker våra världsbild­er.

Vad fler borde göra är att aktivt lära sig mer om de långa linjerna i vår samtidshis­toria, sätta på sig positiva glasögon och utmana sig själva genom att träffa och prata med människor som uppfattar situatione­n annorlunda.

Optimism kan vara ytterligt provoceran­de. Särskilt i en tid då både traditione­lla medier, sociala medier och politiker gödslar rädslan hos befolkning­en varje dag. Inte desto mindre finns det mycket goda skäl att tro att framtiden kan bli storslagen. Och om inte det skulle vara nog: optimister tenderar att vara lugnare och leva längre, så om inte annat borde man bli en livsbejaka­re av rent egoistiska skäl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden