Hallands Nyheter

Doni Nuha klar för kval till OS efter nytt Sm-guld

- Simon Carlsson simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

Efter de dubbla mästerskap­sbesvikels­erna under året fick Doni Nuha avsluta säsongen med stil. Varbergare­n vann sitt andra raka Sm-guld i 81-kilosklass­en.

Dessutom är landslagsm­annen klar för Os-kval efter årsskiftet.

För andra året i rad stod Doni Nuha som segrare på SM i boxning.

– Jag kände tidigt att jag kommer ta hem detta och det gjorde jag. Första gången jag kände mig så självsäker i kroppen och det gick vägen, säger Nuha som hade problem med sjukdom inför helgens Sm-tävlingar.

– Jag valde att vila helt fram till onsdag, då körde jag en ganska hård träning och kroppen reagerade bra på det.

Precis som ifjol ställdes han mot klubbkamra­ten i Hammarby, Constantin­o Nanga.

– Men jag utklassade honom den här gången. Han represente­rar Hammarby men han har ett eget team och vi tränar ingenting tillsamman­s, säger Nuha.

Nu får Doni Nuha också represente­ra Sverige i Os-kvalet i 81 kilo. Europakval­et går i London i början av mars och där finns sju Os-platser att slåss om. Men konkurrens­en är tuff med de absolut bästa europeiska boxarna till start.

– Lyckas jag inte där blir det återkval med boxare från hela världen där det kommer finnas 2–4 platser att slåss om. Men min magkänsla säger att jag inte behöver ett återkval.

Året har varit tufft för Nuha, både i och utanför ringen. Både under European Games och VM blev det respass direkt för 26-åringen som hade stora förhoppnin­gar inför mästerskap­en.

– Jag har lärt mig att 90 procent sitter i huvudet. Du kan vara i ditt livs form men ha ett dåligt psyke och vara chanslös. Jag har behövt bearbeta mitt mentala arbete och nu är jag på spåret igen, säger han och fortsätter:

– Jag har haft det svårt privat och det tar mycket kraft. Allt spelar roll om man ska kunna prestera i ringen, det har varit tufft men det handlar om att kämpa. Jag kommer alltid att kämpa fram till mitt sista andetag.

Nu väntar tre månader av förberedel­ser där det blir minst två läger och minst två tävlingar.

– Det kommer att vara intensivt, men jag är inne i ett flow nu där allt stämmer. Det känns som att springa ett helt maraton i medvind, vi får bara hoppas att det håller i sig fram tills dess.

 ?? Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån ?? I mars väntar Os-kval i London för Doni Nuha.
Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån I mars väntar Os-kval i London för Doni Nuha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden