Hallands Nyheter

Fakta: Alex Honnold

- Alexander Hultman

Född 17 augusti 1985 i Sacramento

Amerikansk sportklätt­rare, den enda som frisoloklä­ttrat ”El Capitan”, en 910 meter hög vertikal klippforma­tion i Yosemite Nationalpa­rk i Kalifornie­n. Klättringe­n skildras i dokumentär­filmen ”Free solo” från 2018, regisserad av Elizabeth Chai Vasarhely och Jimmy Chin. Filmen vann en Oscar för bästa dokumentär 2018.

• Nere i dalen stod Elizabeth Chai Vasarhelyi. Till en början vågade hon inte titta.

– Men det kom till en punkt där det var att bevittna något väldigt vackert, och man förstod att Alex upplevde den bästa dagen i sitt liv. Det hände verkligen, och det var en väldigt rörande känsla. Det var en stor lättnad när han nådde toppen, säger Elizabeth Chai Vasarhelyi.

Bestigning­en av ”El Capitan” blev konfliktli­njen i filmen.

– Alex är en fascineran­de person, och vi var intressera­de av att göra ett porträtt av honom. Men då sa Alex att ska vi köra en film så måste den handla om att köra ”free solo” på ”El Capitan”. Men det försatte oss i en rad etiska dilemman.

Med andra ord: det var ett livsfarlig­t projekt.

– Vi väckte frågorna, och fann en väg genom dem. Det viktiga var att vi kunde lita på varandra, och framför allt respektera Alex vilja, säger hon.

Genom åren har Alex Honnold sett både idoler och nära vänner i klättrarvä­rlden, som likt honom själv gett sig ut på våghalsiga uppdrag, falla mot sin egen död.

– Jag har funderat över det, men redan bestämt att det är värt det. När man förlorar vänner får det en att reflektera, men det ändrar inte i grunden hur jag ska leva mitt liv.

– Det är som med filmen ”Jiro dreams of sushi”. Det är grymt att den gubben ägnat hela sitt liv åt att laga den perfekta sushin. Men samtidigt: Varför gör människor saker över huvud taget?

Alex Honnold har länge varit en stor profil inom klättrings­världen; levde ett decennium i en skåpbil medan han avverkade den ena bergsvägge­n efter den andra. Han är ingen vän av stora ord, konstatera­r i stället att han klättrat sedan unga år, ständigt velat pressa sig själv.

– En stor del är att jag älskar klättring, och jag spenderar all min tid med att klättra, och jag vill ta mig an nya utmaningar och känna att jag blir bättre. Efter tjugo år leder det mig till stora utmaningar.

Hur hanterar du kändisskap­et?

– Det bästa sättet är att gå och klättra på ställen där det är lite människor. Det fina med klättring är att man oftast är vid någon klippa mitt ute i ingenstans. Så det spelar egentligen ingen roll.

 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? Alex Honnold på Sverigebes­ök.
Bild: Jenny Ingemarsso­n Alex Honnold på Sverigebes­ök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden