Hallands Nyheter

Må Lucia bringa ljus och värme

-

Lucia. I mitten av december kommer alltid den där dagen som vi längtat så mycket efter och behöver så väl i det svenska vintermörk­ret. Dagen då Lucia skrider in med sina tärnor och lyser upp både rum och hjärtan.

Samtidigt är det förstås något av ett ödets ironi att en av de högtider vi ser som mest svenska bygger på en 1700 år gammal legend, från en plats 300 mil bort, i ett land och en kultur som skiljer sig från vår egen. Dessutom är det 500 år sedan vi slutade fira helgon i Sverige.

Likväl har legenden om Lucia levt kvar och firandet av henne utvecklats till vad det är idag. Precis likadant är det faktiskt med många av våra svenska traditione­r; de har utvecklats under århundrade­n med inflytande och inspiratio­n ifrån andra kulturer, religioner och traditione­r. Vilken tur att vi låtit oss påverkas för annars skulle vi varken ha Lucia, julgran eller Valborg, varken köttbullar, pizza eller kaffe.

Paradoxalt nog finns det de som påstår att våra svenska traditione­r håller på att förändras, förstöras eller försvinna på grund av att människor kommer hit från andra kulturer när historien istället visar att mycket av det mest svenska i själva verket är importerat ifrån andra delar av världen. Ibland behövs ljuset mer än någonsin!

Därför hälsar vi Lucia välkommen i mörkaste december, att bringa ljus i våra sinnen och värme i våra hjärtan!

Christofer Bergenbloc­k (C) kommunalrå­d, Varberg

 ?? Bild: Danny Lawson ?? Lucia är en av de svenska traditione­r som tagit inspiratio­n från en annan kultur. På bilden är Matilda Bergstrom Lucia i ett framträdan­de med the London Nordic Choir i England.
Bild: Danny Lawson Lucia är en av de svenska traditione­r som tagit inspiratio­n från en annan kultur. På bilden är Matilda Bergstrom Lucia i ett framträdan­de med the London Nordic Choir i England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden